I ovih 10 namirnica možete da zamrznete

614

Vjerovatno i vi bacate namirnice koje niste potrošili, jer mislite da ne mogu da opstanu, ali griješite.

Vino – 6 mjeseci

Ako ne možete da popijete cijelu flašu i znate da ga nećete koristiti za jelo, zamrznite ga. Pretočite ga u posude za led i kada se zamrzne, premjestite u kese. Odlično će vam doći kada vam zatreba malo vina za kuvanje – u umacima i gulašima.

Jaja – godinu dana

Razbijte jaja, umutite s mrvicom soli ili šećera, zavisno od toga da li su vam potrebna za slana ili slatka jela. Izlijte u kesice za zamrzavanje ili male posude koje se mogu dobro zatvoriti.

Smeđa riža – godinu dana

Ova tiža sadrži više ulja od bijele, pa ne može toliko izdržati na polici. Kako ga ne bi bacili, jer je šteta zbog njegovih hranjivih sastojaka bolje ga sačuvajte u zamrzivaču.

Maslac – 6 mjeseci

Kada naiđete na povoljnu akciju bez griže savjesti kupite potrebnu zalihu i zamrznite. Tako ćete ga uvijek imati pri ruci, a nećete morati da se brinete zbog isteklog roka.

Mlijeko – 3 mjeseca

Ako se u vašoj kući mlijeko troši u velikim količinama, zamrznite zalihu koju ćete uvijek imati spremnu. Najbolje je da ga zamrzavate u posudama koje se mogu dobro zatvoriti. Prije upotrebe ga dobro promiješajte. Preporučuje se da se mlijeko zamrzava u plastičnim posudama, umjesto staklenih, jer se za staklo lijepi dio mlijeka, pa tako ostajete bez kompletnih sastojaka.

Orašasti plodovi – 1-2 godine

Kako bi izbjegli užegnutost ovih vrijednih plodova zamrznite ih u plastičnim vrećicama.

Paradajz sos – 3 mjeseca

Ako vam je sos u tubi trebao samo za jedno jelo i znate da ga nećete uskoro koristiti – zamrznite ga. Premjestite ga u posudicu za led, a kada se smrzne u kese.

Hljeb – 3 mjeseca

Ako ste jedni od onih koji bacaju puno hljeba – zamrzavanje je pravo rješenje za vas. Ukus će mu biti i dalje odličan, a vi ćete prestati bacati i novac i namirnice.

Javorov sirup (100-postotni) – zauvijek

Ako ga čuvate u zamrzivaču, može trajati vječno.

Svježi začini – bosiljak, peršun, celer – 6 mjeseci

Operite, posušite, isjeckajte i napunite posudice za zamrzavanje. Malo ih prelijte vodom i zamrznite. Ta kockica ujedno je i idealna mjera za većinu supa, čorbi i gulaša. Kada se smrznu u kockicama premjestite ih u kese za zamrzavanje.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA