Šta stoji iza stoji iza čuvene filmske rečenice?

715

Svima nam je poznata izjava ograničenja odgovornosti koja se pojavljuje na kraju svakog filma. Međutim, mnogi ne znaju koja se priča krije iza prve prave upotrebe rečenice “Svaka sličnost sa stvarnim događajima je slučajna“.

Film “Raspućin i carica“ iz 1932. godine bio je početak obavezne upotrebe izjave o ograničenju odgovornosti na kraju svakog filma. Prije toga se rijetko koristio.

U filmu se govori o životu ruskog mistika Gregorija Raspućina, njegovom odnosu sa kraljevskom porodicom i o njegovom ubistvu.

Prema vjerovanju, Raspućina su ubili članovi dinastije Romanov, zbog njegovog gotovo hipnotičkog uticaja na caricu Aleksandru.

Navodno je knez Feliks Jusupov sa ostalima 1916. godine otrovao i upucao Raspućina.

Naime, u filmu Raspućin siluje ženu kneza Čegodifa, koji po svemu sudeći predstavlja Jusupova.

Feliks Jusupov, koji je tada živio u Francuskoj kao prognanik, tužio je studio Metro Goldvin Majer (MGM) navodeći da je očigledno da lik Čegodifa predstavlja njega i da samo uplitanje njega u ubistvo Raspućina utiče na njegovu reputaciju.

Međutim, s obzirom na to da je Jusupov u svojim objavljenim memoarima “Izgubljeni sjaj: Nevjerovatni memoari čovjeka koji je ubio Raspućina“ priznao da je učestvovao u ubistvu, nije mogao da se pozove na to na sudu. Umesto toga, pozvao se na scenu silovanja, navodeći kako je to uvreda i kleveta njegove supruge.

Ovaj slučaj značio je pad studija MGM.

– Ovo može da naruši ugled dinastije. Neki likovi o kojima se govori u filmu su i dalje živi – jeste ključna rečenica zahvaljujući kojoj je Jusupov na kraju dobio slučaj.

MGM je izgubio više novca nego što mu je bilo potrebno da napravi film i morao je da uništi sve verzije filma koje su uključivale eksplicitnu scenu sa Raspućinom i Čegodifovom ženom.

Od tada su sve filmske kompanije počele da navode čuvenu izjavu o ograničenju odgovornosti, bez obzira na to da li je film zaista zasnovan na istinitim događajima.

Izjava o ograničenju odgovornosti je glasila ovako: “Ovo je rad zasnovan na fikciji. Imena, likovi, mjesta i incidenti predstavljaju ili produkt autorove mašte ili su fiktivni. Svaka slučajnost sa stvarnim događajima, mjestima ili osobama, živim ili mrtvim, je potpuno slučajna.“

Ona je 2000. godine proširena i sadrži reference o pirateriji.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA