OHR: Dejton nije “švedski sto”

602

Dejtonski ustav nije “švedski sto” poručio je portparol Kancelarije visokog predstavnika u BiH Mario Brkić i pozvao organe vlasti u Republici Srpskoj da poštuju osnovne temelje Mirovnog sporazuma, te ostave ovaj referendum po strani i pokušaju da pronađu rješenje za ovo pitanje u skladu sa zakonom.

Portparol OHR je rekao da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko pažljivo prati razvoj situacije te da će se na ovo pitanje vratiti u odgovarajućem trenutku i da drži sve opcije otvorenim u smislu mandata koji ima.

Brkić kaže da planiranim referendumom, organi vlasti Republike Srpske otvoreno bi odbili da ispoštuju odredbu Dejtonskog mirovnog sporazuma, tražeći od građana Republike Srpske da odlučuju o pitanju o kojem je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već donio odluku i da, u suštini, podrže stav koji je već proglašen neustavnim.

Odluka Narodne skupštine RS o raspisivanju republičkog referenduma o 9. januaru kao Danu Republike Srpske, 12. avgusta je objavljena u “Službenom glasniku Republike Srpske”, što znači da je i zvanično stupila na snagu.

Brkić je podsjetio da u Ustavu BiH jasno stoji da su odluke Ustavnog suda BiH “konačne i obavezujuće” za sve organe vlasti u BiH, uključujući i institucije Srpske i njen Ustavni sud.

– U OHR-u razumijemo da su emocije vrlo snažne kada se radi o pitanjima u vezi sa praznicima u BiH, ali kada o nekom pitanju sud donese odluku, onda to postaje pitanje vladavine prava i pošoivanja ustavnog poretka – rekao je Brkić, prenosi Fena.

Napomenuo je da je tako i u svim drugim zemljama te da konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda ne može biti poništena referendumom sprovedenim u jednom dijelu zemlje.

Takav postupak, dodao je, ne može da utiče na obavezu organa vlasti da provede sudsku odluku.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA