Održano stručno savjetovanje za vaspitače (VIDEO)

1170

U Doboju je danas održano stručno savjetovanje za vaspitače koje tradicionalno organizuje Republički pedagoški zavod. Na savjetovanju su učestvovali vaspitači iz Modriče, Broda, Šamca, Dervente i Doboja.

Jačanje profesionalnih kompetencija vaspitača osnovni je cilj savjetovanja koje se tradicionalno organizuje pred početak nove predškolske godine. Svi vaspitači sa područja dobojske regije danas su imali priliku da međusobno razmijene iskustva iz prošle, ali i da se predstave planovi za novu radnu godinu. Vaspitači ističu da im je ovo savjetovanje od velike koristi.

M- nogo je zahtijevno biti vaspitač danas, treba imati mnogo ljubavi i mnogo strpljenja i odricanja svega i svačega da bi se dospjelo do dijeteta – rekla je vaspitač iz vrtića JU „Majke Jugović“ Doboj Mira Živković.

Na savjetovanju se govorilo i o značaju vaspitača u životu dijeteta predškolskog uzrasta. Predškolsko vaspitanje i obrazovanje je produžetak porodičnog vaspitanja, a vaspitač je drugi roditelj, zaključak je današnjeg savjetovanja.

– Mi smo predškolci možda prvi prije svih ostalih nivoa i osnovne škole i srednje osavremenili svoj program. Naš program je orijentisan na ishode i mi kažemo da ne primjenjujemo program, nego mi stvaramo program, sustvaramo program. Svaki vaspitač skupa sa svojom djecom i sa svojim roditeljima u skladu sa njihovim interesima i potrebama u skladu sa čime raspolaže – kazala je prosvjetni savjetnik za predškolsko vaspitanje i obrazovanje RPZ Staka Nikolić.

Planom savjetovanja su obuhvaćeni vaspitači svih javnih i privatnih predškolskih ustanova sa područja Srpske. Dječiji vrtić „Majke Jugović“ bio je domaćin današnjeg savjetovanja. U ovoj ustanovi trenutno je zaposleno 34 vaspitača koji brinu o više od 400 mališana.

– Mi prvog septembra puštamo u rad i naš objekat u Starom gradu, u kojem će biti smješteno 110 djece. Tako da ćemo ukupno imati oko 400 – 410 djece – istakla je direktor JU „Majke Jugović“ Slavica Živković.

Savjetovanja Republičkog pedagoškog zavoda već su održana u Prijedoru i Srpcu, a u narednim danima ista će se održati u Banja Luci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Mrkonjić Gradu i u Gackom. Iz pedagoškog zavoda naglašavaju da će do početka nove predškolske godine kroz savjetovanja proći više od hiljadu vaspitača sa područja RS.

Biljana Đukić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA