Od Kopanje se oprostili porodica, prijatelji i saradnici

1651

Vlasnik “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske” Željko Kopanja sahranjen je danas pred više stotina ljudi na groblju Sveti Pantelija u banjalučkom naselju Pavlovac.

Sahrani su osim porodice, prijatelja i kolega prisustvovale brojne ličnosti iz javnog i političkog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, kao i brojni građani.

Prije sahrane, u Velikoj sali Kulturnog centra Banski dvor održana je komemoracija na kojoj je govorila glavna urednica “Nezavisnih novina” Sandra Gojković-Arbutina, predsjednik RS Milorad Dodik i šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur.

– Izgubljena od bola zbog iznenadnog gubitka majke, nesposobna da se vratim poslu i životu, rekao si mi: ‘Sandra, saberi se! Život i smrt se moraju spojiti u jednu tačku, ti to znaš. Svi ćemo doći na tu tačku, ali tvoja majka bi voljela da to prihvatiš dostojanstveno. Da nastaviš da živiš i da se boriš, čak i da budeš srećna. I, slušaj, ne govorim ti ovo napamet, da te utješim – volio bih da se moja djeca tako ponašaju kad ja dođem na tu tačku. U smrti nema drame, samo prihvatanje. Na godišnjicu našeg razgovora, jasno se sjećam svake riječi – prisjetila se Gojković-Arbutina.

Šef misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur istakao je da Kopanjina smrt predstavlja veliki gubitak za cijelu BiH, jer je bio istinski borac za pomirenje i zajedničku budućnost.
– Danas je sunce sijalo u “Kanjonu” na Ugru, ali ništa nije isto. To je mjesto koje spaja Banjaluku i Sarajevo i mnogo puta si nas tu okupljao kako bi razgovarali i dogovarali – rekao je Mur.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik prisjetio se svog prijateljstva sa Željkom Kopanjom i istakao da je njegova smrt gubitak ne samo za porodicu i prijatelje, već za cjelokupnu javnost.
– Nisam planirao, ali morao sam da održim govor. Izgubio sam prijatelja. Mnogo smo se puta prepirali ali jedanput više smo se pomirili – rekao je Dodik. On je rekao da je Kopanja bio pravi heroj u borbi protiv sudbine koja ga je neopravdano kaznila, te poručio da, ko dva puta umre, dva puta i živi.
– Željko Kopanja jednom je odlazio i vratio se, nama i sebi, možda više nama nego sebi, svojom snagom – rekao je visoki predstavnik za BiH Valentin Incko.

Na komemoraciji, kao i na sahrani su još prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović, poslanik SNSD-a Igor Radojičić, te delegat u Domu naroda parlamenta BiH Nebojša Radmanović. Komemoraciji su takođe prisustvovali i ministri u Vladi Srpske, predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Džerard Selman, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, konzul Srbije u Srpskoj Vladimir Nikolić, gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović, direktor i vlasnik sarajevskog “Avaza” Fahrudin Radončić, kao i direktori mnogobrojnih preduzeća, urednici i novinari medija iz regiona. Na sahrani je bio i glumac Josip Pejaković.

Željko Kopanja, direktor i osnivač “Nezavisnih novina” i većinski vlasnik “Glasa Srpske”, preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci.

Tužnu vijest o njegovoj smrti juče su prenijeli svi mediji u BiH i regionu. Kopanja je iza sebe ostavio suprugu, dva sina, kćerku, majku, sestru, brata te mnogobrojnu rodbinu, prijatelje, novinare, članove redakcije i brojnu javnost u tuzi su i bolu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA