Obustava istrage o napadu na Vučića međudržavni skandal

694

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da izjava poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH Sadika Ahmetovića da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Potočarima “napao sam sebe” najbolje govori o bošnjačkim političarima u BiH i ocijenio da je obustava istrage o tom napadu neviđen međudržavni skandal.

– Mržnjom i raspaljivanjem sukoba ne može se graditi mir i regionalna stabilnost. Prošlost ne možemo promeniti, ali možemo graditi budućnost, za to je neophodna ozbiljna i iskrena politika. Srbija je za to spremna, i to nije naša slabost kako neki misle, već velika prednost – poručio je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je podsjetio da je Vučić otišao u Srebrenicu na poziv iz BiH, što “znači da je država domaćin dužna da brine o njegovoj bezbjednosti”.

Prema Dačićevim riječima, u Evropi je gotovo nezabilježeno da je neki državnik napadnut na teritoriji druge zemlje na čiji poziv je došao.

– Treće, gde su bili domaćini, i Bakir i Sadik i ostali? – upitao je Dačić i dodao da se, nekoliko dana nakon toga, Bakir Izetbegović sa domaćinom (srpskim premijerom) Aleksandrom Vučićem prošetao mirno Beogradom, čime je “Srbija pokazala šta znači ozbiljna država”.

Dačić je upitao da li je moguće da godinu dana nakon napada i pokušaja ubistva Vučića za to niko nije odgovarao.

– Čak se i obustavljaju istrage o tome. Sve to je neviđeni međudržavni skandal – ukazao je Dačić, dodavši da srpske vlasti zato osnovano sumnjaju da je riječ o režiranom i organizovanom napadu.

Premijer Srbije napadnut je u julu prošle godine nakon komemoracije žrtvama zločina u Srebrenici. Vučića je, prvo verbalno, a zatim i kamenicama, napala grupa ljudi u Potočarima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA