Objavljena knjiga o istoriji pravoslavlja u Usori!

2287

Knjiga „Pravoslavlje u usorskom kraju: Istorijski pregled“ profesora Alekse P. Kasapovića prvi je ozbiljniji pokušaj da se bogata istorija pravoslavlja u zemlji Usori predstavi novom naraštaju u savremenijem književnom obliku.

Kasapović u ovom djelu nije otrgnuo od zaborava samo istoriju parohija, već i cjelokupan život u usorskom kraju. Istorijske činjenice upotpunjene su kartografijom i fotografijom, što čitaocima daje potpuniju sliku o ovom prostoru od praistorije i antike, preko srednjeg vijeka, pa do danas.

– Ovo djelo može da posluži kao istorijska čitanka koja će svoje mjesto naći u školskoj literaturi jer je obrađeno područje, kako bi to planeri prostorni rekli, zonalna područja na prostoru opštine Teslić, veća mjesta kao što su Čečava, Pribinić, Vrućica, Blatnica, Očauš, ali i Tešanj kao staro istorijsko središte Usore. Tako da kroz sva ta poglavlja knjiga se bavi etnologijom, istoriografijom, ličnostima, događajima, priča autor za ELTa 1 HD televiziju.

Prikupiti sve podatke nije bilo nimalo lako. Pored arhiva i dostupne literature, Kasapović je sa saradnicima obišao sve lokacije. Prešli su na stotine kilometara kako bi istoriju pravoslavlja u usorskom kraju stavili na oko 380 stranica. Više od dvije godine nastajala je pomenuta knjiga koja daje odgovore na mnoga pitanja.

– Dokle smo stigli sa razvojem pravoslavlja, gdje smo zastali, šta smo od starih duhovnih vrijednosti izgubili, da li smo zadržali istorijsko pamćenje u mnogim pojedinostima koje su nam i te kako važne za našu budućnost? Šta se desilo sa demografskom havarijom, zbog čega, kada je došlo do nje da imamo pražnjenje stanovništva? Dakle kroz sve ove tekstove čitalac će moći da spozna sadašnji trenutak, dodao je Kasapović.

Knjiga će imati i dodatak. Promocija u Tesliću održaće se u septembru u sklopu obilježavanja 700 godina od upokojenja Svetog kralja Dragutina. Upravo je obilježavanje ovog značajnog jubileja bio i povod za nastanak knjige, a sve to po blagoslovu vladike Hrizostoma, a u saradnji autora sa Arhijerejskim namjesništvom teslićkim.

Biljana Stokić/ELTA 1 HD TV

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA