Obama: “Islamska država” oslabljena, ali opasna!

491

Predsjednik SAD Barak Obama izjavio je da su Amerika i njeni saveznici ostvarili napredak u borbi protiv “Islamske države”, ali je upozorio da ta grupa i dalje može da izvršava i inspiriše napade.

Obama je ranije kritikovan jer je izjavio da je “Islamska država” sastavljena od amatera, a sada je predstavio odmjereniju ocjenu.

On je rekao da su u posljednje dvije godine vazdušni udari i kopnena kampanja pokazali da ta ekstremistička grupa može biti poražena u konvencionalnim vojnim sukobima, ali da je pokazala sposobnost da nanosi štetu izvršavanjem napada manjeg obima.

– Zadovoljan sam napretkom koji smo ostvarili na terenu u Iraku i Siriji – rekao je Obama na konferenciji u Pentagonu, ali je dodao da oslobađanje Mosula i Rake nije blizu.

Američki predsjednik je izjavio da su islamisti shvatili da mogu da privuku određenu pažnju napadima u kojima koriste ručno naoružanje ili automatske puške.

– Realna je mogućnost da usamljeni pojedinac ili mala ćelija izvrše napad i ubiju ljude – rekao je predsjednik SAD.

On je naglasio da SAD moraju biti efikasnije u uništavanju mreže “Islamske države”, koja može da izvršava napade iz svojih baza na Bliskom istoku.

Obama je ocijenio da su te mreže aktivnije u Evropi nego u Americi, ali da se djelovanjem protiv njih na Bliskom istoku postiže da one ne mogu da se probiju u SAD.

– Kada društvo zahvati strah, ono može da reaguje na način koji potkopava tkivo našeg društva – zaključio je Obama.

On je na kraju obraćanja rekao da su SAD spremne da sarađuju sa Rusijom u pokušaju da se smanji nasilje u Siriji, ali je dodao da je “Moskva do sada nije preduzela potrebne korake”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA