O Bregzitu samo sa Olandom i Merkelovom

517

Italijanski premijer Mateo Renci službeno je pozvao njemačku kancelarku Angelu Merkel i francuskog predsjednika Fransoa Olanda na minisamit na kojem će u ponedjeljak na simbolički važnom ostrvu Ventotene razgovarati o Evropskoj uniji nakon Bregzit. 

Renci će dočekati njemačku kancelarku i francuskog predsjednika u ponedjeljak u Napulju prije sastanka troje čelnika na ostrvu Ventetone između Rima i Napulja, precizira se u priopćenju talijanske vlade.

Renci je izabrao taj ostrvo, koji je bio zatvor jednom od utemeljivača Evrope kako bi naglasio potrebu novog početka za Evropsku uniju nakon Brexita – odluke Britanaca da napuste Evropsku uniju.

Ventotene je za italijanski fašistički režim između 1941. i 1943. bio mjesto progona političkih protivnika, među kojima i bivšeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija i Altiera Spinelija, političara kojeg smatraju jednim od utemeljivača EU. Renci želi da taj zatvor postane mjesto istraživanja mladih Evropljana. Bregzit i njegove posljedice na budućnost EU vrlo su brzo združili čelnike Francuske, Italije i Njemačke.

Francuski predsjednik, njemačka kancelarka i italijanski šef vlade su 27. juna u Berlinu pozvali na davanje novog poticaja Evropi. Njihov sastanak na ostrvu Venotene održaće se tri sedmice prije evropskog samita 16. septembra u Bratislavi, a koji najavljuju kao ključan za budućnost Evrope.

Bregzit je “politički poraz” za Evropu i mora predstavljati “veliki poziv na buđenje” za Evropu, koja se mora brzo reformisati, rekao je Renci krajem jula.

Nakon razgovora, troje evropskih čelnika održaće konferenciju za novinare na nosaču aviona Garibaldi italijanske vojne mornarice.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA