Novi jak potres blizu Rima

623

Nakon jutrošnjeg jakog zemljotresa u centralnoj Italiji, oko 14 časova se osjetio još jedan snažan potres magnitude od oko 5 stepeni Rihterove skale, bliže prijestonici Italije, Rimu.

Broj poginulih u jakom zemljotresu koji je pogodio tri grada u Italiji, porastao je na 38, saopštila je italijanska Služba civilne zaštite.

Ta služba koja koordinira spasavanje, dodala je da njene jedinice još pretražuju ruševine u centralnoj Italiji.

Prethodni bilans je bio 23 poginula čovjeka. Po tom, prethodnom bilansu, u gradovima Amatriče i Akumoli poginulo je 13 ljudi, a u Peskari del Tronto desetoro, javila je agencija Ansa.

Zemljotres magnitude 6,2 pogodio je noćas centralnu Italiju i do temelja porušio zgrade u nekoliko gradova dok su stanovnici spavali.

Najteže pogođeni gradovi su Amatriče i Akumoli, kao i Rieti, oko 80 kilometara sjeveroistočno od Rima.

Centar Amatriče je devastiran. Stanovnici, radnici civilne zaštite, pa čak i sveštenici počeli da kopaju sa lopatama, buldožerima i golim rukama, pokušavajući da nađu preživjele.

Evropski Sredozemni seizmološki centar odredio je magnitudu na 6,1. Američki Geološki institut utvrdio je magnitudu 6,2, sa epicentrom u Norciji, 170 kilometara sjeveroistočno od Rima, a žarište na relativno maloj dubini od 10 kilometara.

Kancelarija premijera Matea Rencija navela je na Tvitteru da je teška mehanizacija je na putu prema pogođenom regionu.

Isto područje je 2009. godine pogodio zemljotres magnitude 6,3, a poginulo je više od 300 ljudi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA