Novi cjenovnik zdravstvenih usluga i medicinskih sredstava

2921

Fond zdravstvenog osiguranja RS nedavno je usvojio novi cjenovnik zdravstvenih usluga i medicinskih sredstava. Međutim, o tome se nije mnogo govorilo u javnosti pa su tek rijetki upoznati sa novim propisima.

Od 1. avgusta ove godine na snazi je novi cjenovnik za zdravstvene usluge u RS. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske uvijeravaju da je iz praktičnih razloga moralo doći do određenih korekcija.

– Do tada je bio cjenovnik iz 2010. Godine koji je više puta dopunjavan I u zajedničkoj saradnji sa zdravstvenim ustanovama I Komorom doktora medicine fond je ušao u izmene cijena, rađena je u promjena naziva zdrvastvenih usluga jer neke usluge su brisane , a neke nove dodate u novi cjenovnik – rekao je iz Fonda zdrvastvenog osiguranja RS Milan Grubor.

Iz Zavoda za fizikalnu medicinu Dr Miroslav Zotović telefonski su nam potvrdili kako su nedavno dobili novi cjenovnik, te da su pacijenti nerijetko zbunjeni što plaćaju pariticpaciju na pojedine usluge koje su ranije bile besplatne. U Fondu objašnjavaju da je participacija zakonski obavezna, te da ranije propisi nisu bili usklađeni sa zakonom. Ipak, navode da je riječ o povećanju od 1 ili 2 KM. Najveća promjena od 20 KM je odnosi se na uslugu hiperbarične komore za koju se ranije nije plaćala participacija. S druge strane, kažu kako su sada brojne zdrsvstvene usluge za djecu jefitnije.

– Sa centrom za rehabilitaciju smo razgovoarali I oni su učestvovali u izradi cjenovnika. Kod djece participacija je participacija sa 13 KM pala na 4 KM , a medicinska sredstva do 18 godina su sa 30 % plaćanja smanjena na 5 % – dodaje Grubor.

Građane tek čeka iznenađenje. Kako je novi cjenovnik na snazi samo 18 dana većina još uvijek nije upoznata sa izmjenama.

A sa novim cjenovnikom, čijni se, nije upoznat ni ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Iako ministar nije upoznat sa ovom temom, medicinske ustanove se trenutno prilagođavaju novim pravilima te je posebno upustvo za radnike u zdravstvu postavljeno na sajt Fonda. Treba istaći i to da participaciju neće plaćati nijedna kategorija stanovništva koje je i do sada bila oslobođena plaćanja.

Ivana Ljubičić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA