Njujork tajms: Da li je Beograd sljedeći Berlin?

2875

Sivi kameni grad ispresjecan tramvajskim šinama, neuništivog šarma, Beograd izgleda kao rođak Berlina iz Istočne Evrope, piše Njujork tajms u rubrici o putovanjima.

U tekstu pod naslovom “36 sati u Beogradu” arfitektura centra Beograda je opisana kroz “bogate fasade iz 19 i 20, potom velike zgrade koje predstavljaju katalog arhitektonskih stilova od neoklasicizma, neorenesanse i romantizma pa do futurističkog dizajna novih objekata”.

Opisujući beogradske fasade, Njujork tajms je posebno istakao mural Vladimira Veličkovića kao i crtež Dragana Stanačeva, koji, kako navode, “izaziva vrtoglavicu”.

Njujork tajms je dio teksta posvetio istorijskim dijelovima grada, tvrđavama i parkovima, kroz koji je opisao uži centar Beograda do pogleda na “usće Save u Dunav, gdje počnju beogradske noći”.

Istorija grada je djelom opisana kroz nazive ulica, poput ulice Džordža Vašingtona, preko muzeja posvećenih komunističkom periodu, do opisa atmosfere “na kaldrmi Skadarske ulice”.

U uvodnom dijelu opisan je “epski noćni život, “razvijena kultura ispijanja kafa” i “sokače namjenjeno talentovanim beogradskim dizajnerima”.

– Beogradska oblast Savamala pod Brankovim mostom privlači umjetničkim galerijama, nju vejv berbernicama i Mikser hausom – industrijskim prostorom koji su zauzeli srpski dizajneri -navodi list i dodaje da je posebna pažnja data domaćim modnim kreatorima dodheljivanjem prostora u Čumićevbom sokačetu.

Nakon ovih opisa američki list se pita: “da li je Beograd budući Berlin”.

Ističu se i niske cihene u Beogradu, prihe svega hrane, a potom ide priča o Knez Mihailovoj ulice, gdhe “turisti mogu da kupe sve od knjiga, garderobe, suvenira do rukotvorina i novina”.

Beogradski restorani su pohvaljeni zbog kvaliteta, obima porcija i cijena, ali prije svega zbog ukusa.

– Bake bi bile ponosne na beogradske lidere balkanske tradicionalne kuhinje, koji kuvaju stara jela sa vještinom i sastojcima 21. veka – piše Njujork tajms.

Kroz tekst su nabrajane cijene i nazivi lokalnih brendova garderobe, piva, restorana, muzeja, vina pa do konstatacije da se iz svjetskih metropola direktno leti do beogradskog aerodroma.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA