Nije doktor Haus, ali jeste “Votson”!

1205

Vještačka inteligencija kompanije IBM po imenu Votson pružila je čvrst dokaz da živimo u potpuno novoj eri tako što je spasila život jednoj ženi u Japanu, kojoj ljekari nisu mogli da pomognu.

Žena je liječena od akutne mijeloidne leukemije, ali uopšte nije reagovala na uobičajene terapije, što je potpuno zbunilo ljekarski tim.

Konvencionalne metode nisu davale nikakve rezultate, pa je odlučeno da se konsultuje Votson, koji je u stilu doktora Gregorija Hausa iz čuvene serije uspio da utvrdi pravu dijagnozu – izuzetno rijetku vrstu leukemije. Kada je terapija promijenjena, bilo je jasno da je Votson spasio jedan život.

Ova vještačka inteligencija je prosto uradila ono što jedan čovjek ili tim ljudi teško da bi mogao – ukrstio je podatke genetskog testiranja pacijentkinje i više od 20 miliona onkoloških istraživanja i došao je do ispravne dijagnoze.

Dijagnoza je donijta za deset minuta.

– Ovo je dokaz potencijala koji može da promijeni svijet. Ovo je prvi put da vještačka inteligencija spasi život i jasno je da je njihova najbolja primjena u medicini – rekao je Satoru Mijano, profesor Instituta za medicinske nauke Univerziteta u Tokiju.

Ljekari u SAD već neko vrijeme koriste vještačku inteligenciju (AI – artificial intelligence) kao podršku za liječenje leukemije i nekih vrsta tumora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA