NASA: Najtopliji jul od kada se mjeri temperatura vazduha

612

Globalne srednje temperature u julu ove godine pokazala su da je to bio najtopliji jul od početka mjerenja krajem 19. veka, navodi se u odvojenim izvještajim meteroloških institucija, uključujući i potvrdu NASA.

Temperaturna anomalija je 0,84 stepeni Celzijusa iznad prosjeka u odnosu na prethodni najtopliji jul 2011, navodi se u saopštenju NASA.

Јapanska meteorološka agencija je utvrdila da je jul 2016. bio najtopliji od mjerenja koja datiraju još od 1891. godine.

Od maja 2015. godine, 14 od 15 mjeseci su postavili nove rekorde po višini temperature. Samo je maj 2016. imao uobičajenu temperaturu, navodi se u saoštenju japanske agencije.

Globalno, dijelovi zapadne Rusije i Јužnog okeana su ove godine zabeležili najveći skok prosečne temperature u odnosu na prosek, navodi meteorološki sajt weather.com

Porast prosječne temperature u Rusiji je doveo do povećanog broja požara i epidemije antraksa.

Ovi izvještaji ne govore da je planeta najtoplija u svojoj istoriji već da je u pitanju najviša temperatura u razdoblju od kada su ljudi počeli da mjere toplotu vazduha. Pojedini dijelovi planete i dalje bolježe temperature niže od prosječnih.

Prema godišnjem prosjeku, NASA i NOAA navode da je 2005. godina najtoplija prema podacima zabilježenim u svjetskoj bazi podataka.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA