Najlošija sportska nacija u Riju je bila…

1112

Indija je sedma država na svijetu po veličini, druga po broju stanovnika u Rio je poslala 117 sportista, koji su se kući vratili sa tek dvije osvojene medalje. Rvačica Sakši Mali uzela je bronzu, a Pusarla Venkata Sindhu postala je prva Indijka koja je osvojila srebro na nekim igrama.

I to je to.

Zemlja od 1,3 milijardi stanovnika osvojila je isti broj medalja kao, recimo, Bahami. Razlika je u tome što se ta mala ostrvrska država, koja broji oko 300 hiljada stanovnika, uspjela okititi zlatom. Zato, ako uzmemo u obzir broj stanovnika i broj osvojenih medalja, Indija je Olimpijadu završila kao najlošija sportska nacija.

Vlasti traže odgovorne, javnost traži odgovornost vlasti

Indija je u Londonu 2012. ostvarila vrlo dobar rezultat. Osvojili su rekordnih šest medalja i u Riju je bio plan nadmašiti taj uspjeh. U Brazilu su očekivali najmanje 10, a najviše 14 medalja. Polagali su velike nade u svoje boksere, tenisere, rvače, golfere, ali na kraju su doživjeli debakl.

Indijske vlasti uložile su oko 18 miliona dolara u svoje sportiste, što je tek djelić iznosa kojeg Amerikanci, Britanci ili Kinezi ulažu u svoje sportiste, ali malo ko je mogao prognozirati da će rekordna olimpijska delegacija Indije osvojiti tek dvije medalje.

– Naše političare boli briga za sport. Jedino što je njima važno jest da se dobro zabavljaju po turnirima. S jedne strane imate države poput UK-a, koje su napravile plan i uspjele u razvoju sporta, što se vidi po rezultatima iz Rija, a s druge strane smo mi. Cijeli svijet nam se smije – rekao je Aslam Šer Kan, bivši indijski olimpijac.

– Naše političare jednostavno boli briga osvaja li Indija medalje ili ne – zaključio je.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA