Najbolji potez Igara u Riju (FOTO)

730

Na Olimpijske igre se, obično, stigne da bi se tamo, u najjačoj konkurenciji, prevazišlo sve ono što se u sportskoj karijeri dotad ostvarilo.

Za nekoga je to zlato, za nekoga je taj cilj prva medalja, za nekoga lični rekord. Ali, pravi duh olimpizma sa sobom donosi i jednu obavezu. Ne zaboraviti da smo, prije svega ljudi.
Kvalifikaciona trka na 5.000 metara donijela je najemotivniji momenat Igara u Rio de Žaneiru. Na oko četiri kruga prje kraja, Amerikanka Ebi D'Agostino se saplela i pala. Udarila je pritom u Novozelanđanku Niki Hamblin, koja je takođe pala i, činilo se tad, teže se povredila od rivalke.

Ebi je mogla da nastavi da trči, nesvjesna da joj je, onako zagrejanoj, koleno u mnogo težem stanju nego što je isprva pomislila. Ali, američka atletičarka je stala, na zaprepašćenje publike. I ne samo to: vratila se do Novozelanđanke koju ranije nije poznavala.

– Prišla mi je i rekla “Hajde. Možeš ti to. Ustani. Moramo ovo da završimo”, prisjećala se Niki Hamblin tog nestvarnog trenutka.

Njih dvije su, povređene, krenule dalje. Nije više bilo šansi za finale, ali, pošle su zajedno.

Međutim, dobra Ebi, koja se vratila da pomogne Novozelanđanki, u finišu više nije mogla ni da hoda. Bolovi su bili prejaki. Suze na licu.

Vidjevši šta se dešava, Niki Hamblin je zastala, vratila se i – uzvratila pomoć.

Ponovo su zajedno pošle ka cilju.

– Ja nju nikada ranije nisam vidjela. Ali, ovo što je uradila, ovo što nam se desilo, pamtiću do kraja života – rekla je novozelandska atletičarka.

Kada su se na semaforu pojavili rezultati, pisalo je da je D'Agostino, koja je na kraju odvežena u kolicima, posljednja, 16, a Niki Hamblin pretposlednja, 15. Mesta u finalu bilo je samo za pet najboljih.

I, iako su njih dvije za cijeli svijet najveće pobjednice ovih Igara, ma šta semafor u Riju pokazivao, potvrda tog planetarnog saglasja stigla je nešto kasnije iz Međunarodnog olimpijskog komiteta:

“Odlučili smo da, ukoliko budu zdrave, i Ebi D'Agostino i Niki Hamblin učestvuju u olimpijskom finalu”.


Ko samo gleda u semafor, neće zna

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA