Crna Gora: Na 625.266 stanovnika 130.000 pištolja i pušaka

906

Građani imaju oko 65.000 nelegalnih dugih i kratkih cijevi, što ih svrstava među pet najrizičnijih zemalja Starog kontinenta, jer se 75 odsto ubistava izvrši vatrenim oružjem.

Koliko je Crnogorce teško razoružati, pokazuje podatak da se kod njih nalazi oko 130.000 dugih i kratkih cijevi. To znači da svaki peti građanin ima oružje i da je tamo veoma opasno živjeti.

Crnogorci imaju oko 130.000 pištolja i pušaka, od čega je polovina bez dozvole! To Crnu Goru svrstava u pet najopasnijih zemalja Evrope, jer se 75 odsto ubistava izvrši upotrebom vatrenog oružja.

Prema podacima do kojih je došao Informer CG, građani posieduju 92.240 komada oružja, a dozvolu imaju za 64.687. Dugih cijevi je 28.157, dok pištolja ima 64.083.

Kriminolog Velimir Rakočević tvrdi da oružja bez dozvole ima makar onoliko koliko ih je i s papirom. Smatra da je to uzrok velikog broja pucnjava, koje se svakodnevno dešavaju po crnogorskim gradovima, nerjetko i sa fatalnim posljedicama.

Od 10 kritičnih situacija sa opasnim posljedicama makar devet se ne bi desilo da nije problem prisustvo oružja. Posjedovanje oružja samo po sebi izaziva agresiju i to je kriminalistički faktor bez koga se ne bi događalo ovoliko ubistava – rekao je Rakočević za Informer CG.

Kriminolog smatra da je Crna Gora u top pet država Evrope po broju ubistava izvršenih vatrenim oružjem.

– Za 75 odsto ubistava krivac je oružje, a zanimljivo je da se ona izvrše upravo puškama i pištoljima koji su u ilegalnom posjedu. Građani koji imaju dozvolu za rukovanje oružjem su savjesni i uglavnom nisu akteri tih krivičnih djela – kaže Rakočević.

Problem je, ističe sagovornik Informera, i to što je u crnogorskoj tradiciji da se ponose oružjem.

– Teško je Crnogorce razoružati, ali hrabri što je postupak nabavke oružja pooštren. Krijumčarenje oružja predstavlja veliki problem, a državnu granicu ne možemo hermetički zatvoriti i pretresti svakoga na graničnim prelazima, to je fizički nemoguće – naglasio je Rakočević.
Prema njegovom mišljenju, Zakon o oružju je dobar, ali zabrinjava što su presude blage.

– Alarmantno je i što se broj krivičnih djela počinjenih pomoću oružja vremenom ne smanjuje, a sve više mladih ljudi učestvuje u tome. Država treba ozbiljnije da se suoči s ovim problemom, a prevencija igra ključnu ulogu. To znači da treba pojačati nadzor i pretrese, edukovati mlade, neutralisati ilegalno tržište koliko je to moguće i pooštriti kazne – zaključio je Rakočević.

Vraćeno 1.079 pušaka i pištolja

Građani su, od stupanja na snagu Zakona o oružju u martu prošle godine, vratili 1.079, a legalizovali 1.043 puške i pištolja. Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović nakon kampanje “Poštuj život, vrati oružje”, kazao da je svakim vraćenim pištoljem ili puškom makar spriječen pokušaj tragedije.

– Posjedovati oružje ne znači imati ličnu bezbjednost. Onaj ko je spreman da izvrši teroristički akt spremniji je od pojedinca koji posjeduje oružje – rekao je Danilović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA