Modriča: Preventiva protiv bolesti kvrgave kože

522

Farmeri na području Modriče treba da, u saradnji sa veterinarskom službom, preduzmu preventivne mjere da bi se izbjegla svaka mogućnost prenošenja bolesti kvrgave kože goveda koja se pojavila u regionu, izjavila je opštinski veterinarski inspektor Spomenka Mićić.

Mićićeva je na predavanju, koje je za 43 registrovana farmera organizovalo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti Modriče, rekla da je bolest kvrgave kože goveda virusna infekcija koja se ne prenosi na ljude.

Ona je istakla da su preventivne mjere na sprečavanju nastanka ovog oboljenja od presudne važnosti, budući da se ova bolest ne liječi.

Mićićeva je napomenula da virus uglavnom prenose komarci, muve i krpelji, ali da se može prenijeti direktnim ili indirektnim putem, te preko odjeće i vozila.

– Važna mjera preventivne zaštite je zaštita životinja od insekata, postavljanje dezinfekcionih barijera i onemogućavanje ulaska na farmu mašinama i ljudima sa druigih farmi, zabrana pristupa životinjama nezaposlenim licima, kao i korištenje radne odjeće za jednokratnu upotrebu – rekla je Mićićeva.

Ona je kao najvažniju i najefikasniju mjeru navela vakcinaciju koja tri godine štiti životinju od infekcije.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević rekla je farmerima da je, radi izbjegavanja i najmanje mogućnosti pojave virusa, otkazana izložba goveda na Sajmu privrede “Modriča 2016” koji će biti održan 2. i 3. septembra u Modriči.

Poljoprivredni proizvođač iz Vranjaka Zora Mićić kaže da malo zna o ovoj bolesti. “Na predavanju sam čula mnogo informacija o bolesti, kao i savjete i preporuke o prevenciji”, rekla je ona i dodala da bi pojava bolesti bila katastrofalna za njenu farmu od 13 grla.

Vlasnik farme krava “MK kompani” iz Skurgića Risto Kuzmanović smatra da bi pojava virusa bila pogubna za stočni fand, posebno za mljekare koji su u prošloj godini proizveli i prerađivačima predali više od 2,5 miliona litara mlijeka.

– Najbolje bi bilo da se izvrši vakcinacija goveda – rekao je Kuzmanović i istakao da farmeri traže od nadležnih institucija u BiH donošenje odluke o preventivnoj vakcinaciji koju su spremni i sami da finansiraju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA