Migranti u Italiji pomažu mještanima poslije zemljotresa

561

Migranti iz Afrike koji su rizikovali živote plovidbom preko Sredozemlja da bi stigli u Italiju, organizovano su došli u oblasti pogođene zemljotresom kako bi pomogli mještanima koji su u ovoj nepogodi izgubili sve.

– Mi moramo da pomognemo ovim ljudima. Želimo da pokažemo poštovanje prema njima i njihovom dostojanstvu – izjavio je za Rojters 20-godišnji Abdulah iz zapadnoafričke države Benin, koji zajedno sa drugim volonterima pomaže u raščišćavanju ruševina Peskare del Tronto.

Grupa od dvadesetak migranata je lopatama i motikama raščistila teren za postavljanje šatora kao i teren za slijetanje helikoptera. Tokom pauze, ova grupa migranata se klanjala u blizini šatora.

– Ovo je njihova ideja, tražili su da urade nešto i mi smo ih doveli – rekla je Leticija Delabarba iz nevladine organizacije Solidarnost i milostinja, koja je migrante prevezla do razrušenog gradića Peskara del Tronto.

Od početka 2014. godine u Italiju je stiglo više od 420.000 migranata, uglavnom iz Afrike, što je izazvalo polička trvenja u zemlji.

Čak ni aktuelna tragedija koja je zadesila Italiju nije ublažila antimigraciono raspoloženje kod nekih, ocjenjuje Rojters.

Desničarski list “Libero” je pod naslovom “Kriminalna država” na naslovnoj strani objavio dve fotografije, jednu uz drugu: na jednoj su prikazani Italijani koji su se sklonili od zemljotresa kako spavaju na patosu košarkaškog terena, dok su na drugoj prikazani nasmejani africki migranti ispred hotela u koji ih je ranije smjestila italijanska vlada.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA