Majka ubijenog djeteta vratila Tačijev vijenac

820

Majka Ivana Jovovića, jednog od dječaka ubijenih na rijeci Bistrici u Goraždevcu 2003. godine, vratila je vijenac koji je Hašim Tači ostavio na grobu njenog sina.

– Pogodilo me je više nego onog 13. avgusta kad smo izlazili na groblje. On nam je ubio decu, a sad je došao da nam ’kiti‘ decu – rekla je ona za “Sputnjik”.

Kosovski premijer je posjetio spomen-obilježje poginulima na koje je položio buket bijelog cvijeća.

– Ako je već hteo da bude human, onda je trebalo da dođe i da nam kaže ko je ubica naše dece, da ga dovede i da ga pokaže nama, roditeljima. Ali i onaj ko ga je doveo, a saznaću ko je, više mi je kriv nego Tači. Jer, možda nisu mogli da ga spreče, ali su mogli da obaveste roditelje i da kažu da će neko iz kosovske vlade da dođe na grob naše dece, pa da i mi izađemo. Sad, da li bi on uspeo da dođe i da stavi to cveće — ne bi sigurno. Samo preko mene mrtve. Kada sam čula da je to uradio, samo onaj ko je doživeo što i ja može da razume kroz šta sam prošla – navodi Senka Jovović.

“Sputnjik” navodi da je ona buket cvijeća koji je Tači ostavio na grobu izgazila i raščupala, a sutradan je sa njim otišla u stanicu policije sa namjerom da buket vrati Tačiju.

– Čekala sama dva sata da se neko smiluje da dođe da mi kaže šta i kako da uradim. Kada se na kraju pojavio jedan policajac rekao mi je da policija sa tim nema ništa. Rekli su mi da nisu kuriri da bi cveće vraćali onome ko ga je doneo, a da mene niko nije fizički napao, ni mene, ni kuću… A ja ih pitam: ’A sad ja da pljunem ovde nekoga da li bi me uhapsili?‘ Odgovorili su mi: „Da”, jer sam napala službeno lice. A ja? Šta ja da radim? Nisu me fizički napali, ali su me u srce dirnuli. Gde nisu smeli da me dirnu – navodi ona.

Cvijeće je, kaže, stavila u kesu i okačila o kvaku onome za koga sumnja da je i omogućio Tačijev dolazak u Goraždevac.

Predsjednik Privremenog vijeća Goraždevca Miloš Dimitrijević objašnjava da njih niko nije obavijestio o Tačijevoj posjeti selu. Još više od toga, ostao je zatečen činjenicom da je nekoliko Srba, koji su po njegovim riječima bliski srpskoj stranci SLS, sa Tačijem usred sela, u birtiji ispijalo pivo, a da im je ovaj još naručio i gajbu pride.

– Svi su osudili postupak Hašima Tačija, a mi smo kao Opštinsko veće izdali saopštenje povodom njegove nenajavljene posete, koja je usledila samo dva dana posle obeležavanja godišnjice ubijene srpske dece i posete srpske delegacije – kaže Dimitrijević.

Odlazak na grob ubijene srpske djece u Goraždevcu Hašimu Tačiju nije prva posjeta srpskim stratištima po Kosovu i Metohiji. Prije ove, posetio je i Staro Gracko i položio vijenac na spomenik ubijenim srpskim žeteocima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA