Ljubić ponovo pokreće pitanje Herceg Bosne

630

Božo Ljubić, kandidat za izbore u Hrvatskoj 11. septembra iz BiH ponovo je aktuelizovao pitanje obnavljanja Republike Herceg Bosne, istakavši da je s obzirom na situaciju u BiH to aktuelnije nego ikada u posljednjih 20 godina.

Da nije riječ o nekoordinisanom istupu, potvrdio je hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je za Hrvate u BiH rekao da treba da se okupe oko jedne ideje, pa neka to bude “ideja Hrvatske Republike Herceg-Bosne”, prenio je zagrebački Јutarnji list.

Ljubić je o obnavljanju Herceg Bosne govorio prošlog vikenda, a sada je kao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH, čestitao “svim Hrvaticama i Hrvatima 23. godišnjicu nekadašnje paradržave, Hrvatske republike Herceg-Bosne”.

Inače, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je sinoć za RTS da je BiH nefunkcionalna država, ali da taj entitet ne bi imao ništa protiv da to bude unija tri države, odnosno naroda – bošnjačkog, srpskog i hrvatskog.

Јutarnji potencira da je Ljubićev istup značajan jer je on bio zastupnik HDZ-a u rapuštenom sazivu Sabora, a u sadašnjoj kampanji je prvi na HDZ-ovoj listi za dijasporu, u 11. jedinici.

Dakle, očito osoba od povjerenja predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, koji je, nešto ranije, na predizbornom skupu u Mostaru izbjegao na bilo koji način da spomene Herceg Bosnu.

Štaviše, piše ovaj zagrebački devnik, Plenković je izrazio podršku Hrvatske reformi Ustava BiH, a potom istakao i da je za Hrvatsku strateško spoljnopolitičko pitanje – pravo Hrvata u BiH i cjelovitost BiH.

– BiH mora postati funkcionalna država, uz osiguranje pune ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda i građana. Za to je nužna ustavna reforma koja će se zasnivati na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog predstavljanja, kao što naglašavaju i rezolucije Evropskog parlamenta – rekao je šef HDZ-a.

Za razliku od Plenkovića, Ljubić je javnosti uputio javni proglas u kojem nije samo glorifikovao Herceg Bosnu, nego i najavio da nije isključena obnova te tvorevine.

Herceg Bosna je, napisao je, ugrađena u temelje i Federacije i današnje BiH, na osnovu Vašingtonskih i Dejtonskih mirovnih sporazuma.
Kako su ti međunarodni sporazumi prekršeni na štetu Hrvata, politički predstavnici Hrvata imaju političko utemeljenje da traže rješenja za uređeje države o mjeri tri konstitutivna naroda.

Јutarnji podsjeća da zatim slijedi upozorenje: “Međutim, ako za to nema volje ni spremnosti kod naših partnera iz druga dva naroda, onda u skladu s međunarodnim pravom, imamo pravo da tražimo vraćanje na stanje “status quo ante”, tj. na stanje prije sklapanja tih sporazuma, a to je Hrvatska Republika Herceg Bosna”, napisao je glavni izborni kandidat HDZ-a.

I za kraj je uslijedilo Ljubićevo optimistično obrazloženje prema kojem “Hrvatska Republika Herceg-Bosna nije ugašena niti je napuštena, a s obzirom na stanje države BiH i sve što se danas događa i sa strane političkog Sarajeva i sa strane Banjaluke, Herceg-Bosna je danas aktualnija nego ikada zadnjih 20 godina”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA