Ljekovita kozmetika iz Hercegovine (VIDEO)

3828

Hercegovački krš od davnina je poznat po bogatstvu ljekovitim biljem, ali i po snalažljivosti njegovih stanovnika, koji su i te kako znali da iskoriste ono što im priroda nudi. Da je okružena pravim prirodnim bogatstvom, shvatila je i Trebinjka Aleksandra Delić, koja već tri godine hercegovačko ljekovito bilje, pretvara u prave eliksire mladosti i ljepote.

Ne mogavši da pronađe idelanu kremu za njenu kožu, Aleksandra je odlučila da je napravi sama. Danas se u njenoj kolekciji može pronaći gotovo sve što je potrebno za njegu svake osobe – od prirodnih krema, melema, sapuna, do prirodne paste za zube, pilinga, njegujućih ulja i slično. Tajna njene kozmetike, priča nam Aleksandra, krije se u staroj recepturi, prilagođenoj modernim vremenima.

– To je, ovaj, stari princip, stara receptura na novi način. Da ljudima približimo to je stari način njege, koliko je to bilo dobro bez tih mineralnih ulja, parabena, sintetičkih mirisa, tako i svih tih nekih stvari koje su štetne za njegu – priča nam ova Trebinjka.

Aleksandra svoje proizvode ne prodaje po visokim cijenama, niti ih je do sada reklamirala. Hercegovci, kaže, ponekad znaju biti skeptični prema prirodnim proizvodima, ali kada ih probaju, onda postaju vjerni kupci. Proces nastanka jedne kreme nekada zna da potraje i do nekoliko mjeseci, a sve, priča nam Aleksandra, počinje branjem ljekovitog bilja.
– Pa to ide od bilja do kreme, znači bere se bilje, pa se to macerira na suncu, pa se to cijedi, filtrira. Imate bazno ulje za proizvodnju kreme uz dodatak naravno još i nekih hidrolata i destilovane vode, zavisi koliko je prosta krema. Meleme, može da se upotrebljava i kao bazno ulje za proizvodnju sapuna.

Osnova Aleksandrine kozmetike su prirodni macerati, koji se dobijaju potapanjem ljekovitih biljaka u ulje. Svaku biljku, priča, sama pažljivo bere i bira u prirodi, jer mora biti sigurna da je odabrala najkvalitetnije i da biljka neće izgubiti svoju ljekovitost.

– Berem ga onako u sezoni kad je potrbno. Nije to nešto mnogo potrebno. Znači za potapanje u ulje oko 5, 6 kila toga bilja za jednu vrstu macerata i tu imate možda desetak litara, pola tegle bilja, a ostalo je ulje. Nije mnogo potrebno, to moram da berem zato što ono gubi ljekovitost, ako ja nisam sigurna da je to ubrano danas pa da ga ja stavim sutra, i tako onda ima odgovarajuću boju i ljekovitost – objašnjava Aleksandra.

Njega kože prirodnom i komercijalnom kozmetikom, po mnogo čemu se razlikuju. Hladno cijeđena ulja, kaže Aleksandra, za njegu kože koristila su se i prije hiljadu godina. Koži gode, a ona ih prepoznaje kao svoju prirodnu masnoću.

– Pa razlikuje se u tome što vi tu stalno tu komercijalnu kozmetiku nanosite, nešto se kao njegujete, i ja sam tako sama i vidim pore se šire, koža nije nikako, čak manje je zategnuta, nekako nije živa, za razliku od prirodne kozmetike. Vi kad to počnete da koristite ne može to baš na prvu, vidite vi način upijanja, vidite boju, vidite sve, ali čim malo duže to koristite vidite koliko koža postaje svilena, gipka, živa.

Ljekovita svojstva smilja svakome su poznata, zato i ne čudi što je krema na bazi ove biljke, Aleksandrin najtraženiji proizvod. Njena kozmetika do sada je obišla dobar dio regiona, a zainteresovanih za prirodne proizvode, kaže, i te kako ima.

– Zainteresovani su samo ih treba nagovoriti da probaju, onda nema potrebe da čovjek više priča, reklamira to. Čim to probaju ljudi su odmah kupci. Odmah se vidi razlika, te kreme su od prirodnog voska, ne mogu biti bijele, žute su boje, onda miris, način upijanja, prosto nije vam potreban nikakav dokaz da vi to odmah osjetite na svojoj koži – iskrena je Aleksandra.

Aleksandra je majka četvoro djece, koja je svoj hobi i slobodno vrijeme pretvorila u pravi mali biznis. Do njenih proizvoda nije teško doći. Možete je vidjeti na gotovo svim sajmovima u Hercegovini, a oni koji požele da probaju Aleksandrinu prirodnu kozmetiku, mogu je pronaći i na fejsbuk stranici „Hercegovačka radionica“.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA