Kurc: Prekinuti pregovore EU sa Turskom!

640

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zatražio je, sinoć u izjavi državnoj televiziji ORF, prekid pristupnih pregovora EU sa Turskom i smatra da se i sporazum o izbjeglicama sa tom zemljom nalazi pred krajem.

– Sporazum sa Turskom neće biti održiv – uvjeren je Kurc.

On je rekao da EU mora da ispuni svoje zadatke i ostane nezavisna od Turske, kao i da ne smije da bude u situaciji da Ankara može da je ucjenjuje.

Prema njegovim riječima kraj pregovora Brisela i Ankare je zbog toga koristan, jer se Turska posljednjih godina razvojem stalno udaljivala od Evrope i posebno poslednjih nedjelja bila suočena sa sve dramatičnijim razvojem.

Kurc smatra da, pošto Turska ne ispunjava potrebne kriterijume nije moguća vizna liberalizacija, zbog čega će sporazum o izbjeglicama propasti. Istovremeno se zalaže za uspostavljanje “pravih kontakata sa Turskom, izvan mogućeg članstva u EU”, kao i pojačanu zaštitu spoljnih granica EU.

– Ako u tome ne uspijemo bićemo slabi i ranjivi u razgovorima sa Turskom – poručuje Kurc.

Kurc je u petak uveče pozvao ambasadora Turske u Austriji Hasana Gegisa u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi protestovao zbog izjave njegovog turskog kolege Mevluta Čavušoglua da je Austrija “centar radikalnog rasizma”, kao i izjave ministra za evropska pitanja Omera Čelika koji je austrjskog kancelara Kristijana Kerna poredio sa ekstremnim desničarima.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA