Vuk Bačanović: Kukavičko Sarajevo protiv Lejle Čolak

8846

“Blogovi i diskusije na forumima postali (su) prave tvrđave neprosvjećenosti u kojima bosanski muslimanski subjekt njeguje i uzajamnim povlađivanjima ljubomorno čuva svoj opskurantistički pogled na svijet i pred svim zavidnicima gordo demonstrira svoj imbecilni diskurs.”

Tarik Haverić, Kritika bosanskog uma

Ne tako davno, u februaru ove godine je sarajevska orijentalistikinja Jasna Šamić izazvala talas medijske i društvene histerije kada je, povodom uredbe o zabrani nošenja vjerskih obilježja, pa i hidžaba (marame kojom muslimanke pokrivaju kosu), u tekstu kojim se, generalno, protivi nošenju bilo kakvog “glavopokrivala” za žene, napisala da je “Simpotmatično… veoma simptomatično, da mnoge bosanske žene koje se ne slažu sa nošenjem ‘mahrame’, a još manje sa religijskim egzibicionizmom na javnim mjestima (školama, sudnicama, i drugdje), ne smiju to da javno kažu.” Jasna Šamić nije kao novinarka sarajevskog portala Klix, donekle robusno, nošenje marame uporedila sa nošenjem džinovskog dilda na glavi, želeći, pri tome, izraziti svoje strogo sekularno uvjerenje o potrebi jasnog razgraničavanja svetoga i profanog.

Upravo zbog toga je koristila nešto grublji jezik, tako “šokantan” za sredinu, kojoj, kad završi sa vjerskim obredima, odnosno paradiranjem džamijama i crkvama, “jer se tako valja”, psovka “J…. ti mater”, dođe kao “dobar dan”. Pa ipak i Jasna Šamić je, iako nije koristila te, toliko šokantne seksualne aluzije, takođe bila izložena salvama uvreda i prijetnji, a islamski fanatici (među kojima i stari dobri sudrug Alije Izetbegovića, Džemaludin Latić), su je pokušali tužiti za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Radi se, za neupućene, o istoj družini koja je uređivala sedmični magazin Liljan u kojem ste npr. iz broja u broj mogli čitati naučne “analize” o koljačkoj naravi srpske kulture od Svetog Save, pa do danas. Lejla Čolak, dakle, nije prva žena kojoj se u Sarajevu, radi drugačijeg stava, prijeti silovanjem, čerečenjem, protjerivanjem, gaženjem autom, paljenjem benzinom, koju isfrustrirana rulja, seksuano neostvarenih, a recimo to i narodski, nedojebanih, muškaraca, naziva “kurvom”. Međutim, to je manje važno od činjenice da takve hajke ne nastupaju “demokratski”, već su opštenarodna aklamacija hajke koju pokreću internet nasljednici Ljiljana, kao što su Saff.ba, Novi horizonti, AKOS, Bosnia Times i drugi huškački smetljarski portali pod direktnom ili indirektnom kontrolom Stranke demokratske akcije i Islamske zajednice.

Prateći njihovu dugogodišnju inkvizitorsku metodologiju, bez ikakvog ustezanja se može reći da se radi o sistemskom, dakle državnom i stranačkom, demoniziranju i progonu neistomišljenika. Targetirana osoba se, najprije, izloži bijesu sistemski, programski zaglupljene i fanatizirane mase, da bi se, potom, potisla na margine, zastrašila i trajno uklonila iz javnog prostora. S obzirom na rasploženje širokih narodnih masa, koje, nakon tekile pomiješane sa tramalima i nakon što su ispratile šta se događa sa Macom Diskrecijom, dobiju silnu želju za odbranom tradicionalnih vrijednosti, a pogotovo ženske čednosti, nije daleko dan kada će pasti i mrtva glava.

Međutim, ono što je, u sličnim slučajevima, ponajviše ogavno i kukavičko, jesu reakcije tolerantnih građana. Većina komentara koje sam mogao čuti i pročitati se mogu svesti na to da islamistički fanatici i potencijalne ubice i silovatelji jesu “kreteni”, ali i da je Lejla Čolak “pretjerala”, da se “izražavala na neumjesan način”, da je “glupa”, jer je usporedila “dildo” i dio vjerske odjeće, te da i sama želi kršiti ljudska prava, jer, eto, zagovara zabranu nošenja hidžaba, a hidžab je, mogli smo se hiljadu puta naslušati žalopojki islamskih teologa, ljudsko pravo. Ovdje ne treba posebno ulaziti u bijedništvo i kukavičluk pokušaja izjednačavanja samo jedne djevojke, novinarke, za Sarajevo, manjinskoga, ateističkog, mišljenja sa huškačkim medijskim sistemom iza kojeg stoji kompletan establišment vladajućih stranaka.

Ne treba posebno obrazlagati ni to da Lejla Čolak nije pozvala na zabranu nošenja ni hidžaba ni marame (a sve i da jeste, ona nema nikakvih sedstava da istu sprovede), ona je samo iznijela svoje mišljenje o istom. I ko ima pravo to da joj spočita? Sljedbenici religije i religijske ideologije koji, većinski, čvrsto stoje na pozicijama da bi njihov vjerozakon trebao postati jedini važeći zakon? Zakon, prema kojem je dozvoljeno bičevati i kamenovati preljubnice i nevjernice, vješati homoseksualce i bacati ih sa najviših zgrada, zakon prema kojem je za svaku kritiku tzv. Božjeg poslanika, kao i za apostaziju, dakle istupanje iz samog sistema, dakle vjere, kada bi se primjenjivao u svome totalitetu, predviđena smrtna kazna? Zakon kojem bi se sam poslanik Muhamed, kao pragmatičan političar i lider, da živi u današnje vrijeme grohotom smijao, baš kao i svome “nekadašnjem ja”, primjerenom sedmom vijeku? Ali ne.

Tako će aktivista, muzičar ili šta već, Arnel Šarić, sublimirati aminovanje sarajevskih kukavica u iživljavanju na Lejlom Čolak, pa će reći da “bavljenje ozbiljnim pitanjima kroz vid mahalaško-papanskog obraćanja kroz socijalne mreže nije ništa manje opasno od brutalnog premlaćivanja i ubijanja novinara koji kritikuju Islam.”

Dakle, isto je napisati svoje mišljenje na Facebook-u i ubiti nekoga radi tog mišljenja, odnosno zagovarati takvo mišljenje? Sve da Lejla Čolak jeste i mahaluša i papanka, ona nije ubica, odnosno ne pripada sistemu koji takve ubice i pogromaše, čemu smo imali prilike, više puta, svjedočiti, vrlo uspješno odgaja i navodi na željene ciljeve. Jasno je da ateisti nisu oslobođeni društvene odgovornosti kada su u pitanju ljudska prava vjernika i borba protiv njihove diskriminacije, ali izjednačavati kritiku religije, ma kakva ta kritika bila (autori npr. South Parka, ili satiričnog stripa Jesus&Mo bi u svakoj državi u kojoj dominira važeći islamski vjerozakon bili izvedeni pred streljački vod), sa ljudima koji bi ubijali radi kritike može samo ono što Tarik Haverić u svojoj izvrsnoj najnovijoj knjizi naziva “bosanskim umom”, odnosno raznim manifestacijama istog: “Bosanski muslimanski subjekt, sa svojom propusno polariziranom sviješću, ne shvata da su individualna prava sistem koji važi u cjelini, pa bira ona prava čija zaštita u tom trenutku najbolje opslužuje njegove ciljeve.” (Kritika Bosanskog uma, Polis Sarajevo 2016., str. 282-283).

Tako će se sarajevski ljudskopravaši sa Štokholmskim sindromom, za razliku od radikalnih i umjerenih islamista, zgoziti nad “jezikom mržnje”, ali će ipak stajati na braniku protiv nepostojeće “diskriminacije” vjernika, ne promislivši pri tome da li ono što se, navodno, brani diskriminira ženu na način da samo ona mora pokrivati tijelo, da samo ona vrijedi kao pola svjedoka, da joj se vrlo lako može dogoditi da bude jedna od četiri žene i tome slično. Ovih dana se internetom širi pamflet koji su sačinila dva zabrinuta građanina, Emir Suljagić i Reuf Bajrović, a u kojem izražavaju bojazan da se “bosanske teritorije” polako pretvaraju u Pojas Gaze i da će se to dogoditi zbog “otcjepljenja entiteta RS”. Dakle krivi su. Milorad Dodik, Zoran Milanović, Aleksandar Vučić. Krivi su svi drugi. Vjerovatno i Lejla Čolak.

Vuk Bačanović

Vuk Bačanović je sarajevski istoričar, dugogodišnji novinar i urednik. Protjeran od sarajevske javnosti zbog drugačijeg mišljenja. 

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

26 KOMENTARA

 1. Ma poserem i tebe i taj bjedni spijunski posao koji imas i Lejlu…onako zajedno da se kupate u govnima jer bolje vam covjek nema dta da kaze.Hrak puuuuuu?jedni!

 2. rusmire, jel mogu ja u sarajevo da dovedem ravnogoski četnički pokret i oslobodioce srebrenice da prodefiluju kao što su danas borci armije bih defilovali po banjaluci? pretpostavljam da mogu. na isti način kao što vuk, lejla ili bilo ko u toj sredini može javno objaviti drugačiji stav i bude siguran da mu neće faliti dlaka sa glave tek ako prethodno pobjegne ili obavijesti policiju.
  za sve ove ostale: kada 20 godina upijate mitove koji se vrlo perfidno generišu kroz vaše medije nije ni čudno to divljanje dole. ili što bi rekao jedan naš muzičar “taki kaki ste ni za di ste niste, a kamoli za beli svet”.

 3. ne tako davno grupa građana u sarajevu je ispred bbi centra organizirala instalaciju rs sa masovnim grobnicama, ukazujuci da je rs nastala na istim. sloboda izrazavanja, zar ne? ali ta sloboda izrazavanja je tada zasmetala vuku pa je izrekao lavinu uvreda od “sarajevskih govnara” pa nadalje. kada građani sarajeva kazu da je novinarka lejla isprovocirala verbalne napade na sebe onda vuk staje na stranu slobode izrazavanja novinarke lejle, pa su odjednom građani sarajeva kukavice na tekili i tramalima. slobodu izrazavanja imaju samo vuk, lejla i slicni njima izgleda. grupa građana ispred bbi nema pravo reci sta misli, oni koji kritikuju novinarku lejlu nemaju na to pravo, samo vuk i lejla su dostojni prakticiranja slobode izrazavanja. lejla naime nije samo uporedila maramu sa dildom, ona je rekla da zene sa maramama traumatiziraju narod svojim izgledom. ne mozete se pozivati na slobodu izrazavanja ako vi ne postujete istu i ako vi ne znate dokle idu granice te slobode. lejla i vuk imaju isti modus operandi. oboje nedostatak paznje uzrokovan nedovoljnom kvalitetom tekstova zele nadomjestiti biranjem drustveno osjetljivih tema i pljuvanjem po tudjim vrijednostima jer znaju da ce tako dobiti trenutak slave. kada ta slava povuce za sobom reakciju ljudi onda najednom se pozivaju na ugrozenost, uskracivanje temeljnih ljudskih prava, odjednom oni ne pisu kao novinari vec kao pojedinci na svojim profilima a traze zastitu od udruzenja novinara itd, kontrirajuci sami sebima. eto oboje ste dobiil malo paznje a za par mjeseci cete pasti u zaborav, vase tekstove niko nece citati kao ni do sada, osim ako opet ne pocnete igrati na kartu provokacija. nema velike razlike izmedju mace diskrecije i vuka, oboje djeluju na isti nacin, sto sokantnije to bolje. vrijeme je vuce da udjes u parove.

 4. o Vuče, balije sarajevske još uvijek za tobom plaču što ih napusti….šteta što nisi imao muda ostati duže u Sarajevu i srati po Bošnjacima… izgelda neko ti dobro priprijetio…izgleda dokurčilo Bošnjama da im se svakodnevno sere po glavi i još na tome da zarađuje….ništa, kad te balije pozovu oipet u Sarajevo na ćevape poslije jedno 25-30 godina ko Neleta, stisni muda pa navrati..

 5. Pomenuta novinarka nije iznosila mišljenje već uvrede. I još jednom se potvrdila ona narodna: Ko se dilda hvata, od dilda i strada. Jedan citat iz njegovog teksta: “Radi se, za neupućene, o istoj družini koja je uređivala sedmični magazin Liljan u kojem ste npr. iz broja u broj mogli čitati naučne “analize” o koljačkoj naravi srpske kulture od Svetog Save, pa do danas.” Nisam imao priliku da pročitam puno brojeva Ljiljana, a u onih nekoliko koje sam pročitao nisam pronašao te analize, ali i ako ih je bilo, nisu daleko od istine.

 6. Pozdrav ljudi. Ne mogu da vjerujem kakve se nebuloze iznose na temu Sarajeva i općenito društvenog stanja u gradu Sarajevu. Čovjek bi pomislio da se radi o Prištini, Alepu ili u najboljem slučaju Teheranu. Kao da pisac kolumne Vuk nikad ovdje nije ni bio. Ja javno pozivam sve Srbe, bosanske ili one prekodrinske Srbijance da posjete grad, ja ću im biti vodič i voditi ću ih kroz grad i pokazati im stanje u gradu bez dlake na jeziku. U gradu u kojem sada ima nešto jedva više od 13 hiljada Srba, u kojem je do 1992 živjelo preko 120 000 hiljada, LOGIČNO JE da neće biti isto, ali taj grad i dalje je otvoren za sve. U njemu danas radi preko 30 000 Srba, što u državnim institucijama, ili u privatnim firmama. Istočno Sarajevo zivi od i skupa sa Sarajevom, tako je i obrnuto.
  Molim te Vuk ( Vuče?), da malo objektivniji budeš i vodiš se zdravim razumom, da ne spinuješ okolo jednog događaja gdje jedan vojnik OS iz Zenice prijeti novinarki Lejli Čolak, a ti to predstavljaš kao napad na multietničnost u Sarajevu. Ostani gospodin u svom poslu, malo sredi misli jer takvi novinari kao što si ti brzo izlape, imaš milion primjera. Imaš priliku da postaneš srpski Dežulović ili Risto Đogo. Izbor je tvoj 🙂

 7. radi se o jednoj mrcini koja se poistovjetila sa genocidnim entitetom , velikosrpskom šešeljevskom ideologijom, pa sada da bi prikrila tu svoju sramnu kapitulaciju ludila pred razumom, svaki pa i obični slučaj koristi kako bi cijelom jednom narodu insinuirala to da podržava nečije prijetnje nekome zbog nečijeg mišljenja..

  lejli čolak kao ni vuku bačanoviću i dalje, srećom, ne fali dlaka s glave, te će to tako i ostati na sreću ali i nesreću šešeljastog vuka…i dalje će i lejla moći govoriti kako je hidžab na glavi umjetna kurčina i dalje će vuk pisati o tome kako u sarajevu mrze sve redom one koji nisu muslimani i ništa im neće faliti..

 8. u odnosu na sarajevo vrlo monotono. u beogradu se ne potpaljuju vjerski objekti, ne protjeruju novinari, ne napadaju hrišćani po javnim objektima, ne prijeti silovanjem ateistima itd…e da, islamski dio države ne prijeti ratom evropskom.

  • Ne u Beogradu, gradu koji izuetno postujem, ne postoji Nacionalni stroj, Obraz, ne paradiraju radikali sa pjesmama o cetnicima. To nije grad u kojem su 90-tih godina bili idoli razliciti klanovi koji su najavljivali ubojstva u novinama. Nije grad u kojem za paradu se moralo organizaovati 5000 policajaca da razlicite navijacke skupine i radikali svih profila ne bi poubijali ucesnike. Takodjer u Beogradu se recimo nikad ne desava da za vrijeme utakmice dva fudbalska rivala policija mora sve raspolozive snage staviti na ulice, samo da ublazi posljedice onoga sto ce usljediti nakon utakmice kao sto je npr. guranje baklji u usta, masovne tuce, nozevi itd…. Daj molim te popusti vise sa glupostima. Nazalost svi smo u istim vukojebinama, gdje nas kao taoce drze ljudi kojima je ubiti, silovati i reci dobar dan potpuno isto.

  • s tim da je u beogradu spaljena dzamija, da je poprilican broj novinara u beogradu od 90tih do danas ubijen, nestao, da neka ubistva jos uvijek nisu rasvjetljena itd, za razliku od sarajeva gdje nije bilo slucajeva ubistva novinara itd. tako da mozemo do sutra govoriti o razlikama između sarajeva i beograda. a isti ovaj novinar je jedva docekao slucaj podmetanja pozara u crkvi da za to optuzi bosnjake, a nije se udostojio rijeci napisati nakon sto je otkriven i uhapsen pocinitelj za kojeg se ispostavi da je hriscanin.

  • Naravno da se u Beogradu ne potpaljuju vjerski objekti, osim ona jedina dzamija pomalo…Beogradjani uglavnom dodju potpaljivati i rusiti vjerske objekte po BiH.

 9. Dodji u Sarajevo da vidis kako gradom setaju pokrivene zene, casne sestre, gole, polugole, kineskinje, arapkinje, ateistkinke, milina ih vidjeti. Ne smeta mi niko.Dok su nasmijane, vedre, pozitivne, onako leprsavo prolaze..ma neka ih tu, one cine grad, a ne gradjevine. A ti i Lejla imate fobiju od slobode nosenja marama. Nista strasno. Ima psihijatar koji ce vam pomoci…a i ja vam mogu reci da je normalno kritikovati zlo u bilo kojem obliku. A ne zenu sa maramom.

 10. Moj Vuče, mišu jedan,
  Kakva gluposti valjas.
  Baš si me večeras nasmijao, u regiji općenito, svi imaju problema, možda BiH, zbog svoje podjele, ali i u Srbiji ima bijede na svakom koraku. Svoje probleme kriju pod tepih, a o Sarajevu izmišljaju gluposti.
  Što reče moj prethodnik, z ar je Beograd toliko monoton.
  Da nije vas prodanih duša čovjek ne bi imao šta pročitati.

  • Pa naravno da će pisati o Sarajevu, valjda je kompetentan, do juče je bio njegov grad, Beograd je to silom prilika za poslom,…Sigurno da zna šta se dešava u Sarajevu.
   Baš se vi našli da mu to spočitavate, a svaki drugi komentar vam o Beograd ili Srebrenici, gdje ni kročili niste i nemate pojma kako se tamo živi… Dajte malo korektnosti.

 11. Ko su ovi ljudi o kojima lik svako malo pise??? Ja sam iz BiH, okolina BL da budem precizniji… uglavnom nikada nisam cuo za veliku vecinu sto protagonista sto antagonista tekstova…

 12. Kolika mrznja Vuka Bacanovica prema Sarajevu?! Nakon sto je preselio u Beograd /navodno protjeran/ i dalje pise o Sarajevu, svakodnevnim desavanjima u ovom gradu, da se s razlogom pitam kako jedan novinar koji zivi u Beogradu ni jedan clanak na portalu ili status na svom profilu ne moze da posveti gradu u kojem zivi. Zar je Beograd toliko monoton, zar se tamo nista ne desava, zar jedan novinar koji sebi daje za pravo da kritikuje drustvo ne moze da nadje niti jedan povod da par recenica posveti gradu u kojem trenutno zivi. Pratio sam pisanja navedenog novinara, jer zasigurno to njegov talenat zavredjuje, no cini mi se da se taj talenat gusi u mrznji koju ima prema Sarajevu i to posebno prema vecinskoj etnickoj skupini u Sarajevu. Vuk naime ne pise o pojedincima koji su prijetili novinarki Lejli, ne vise od desetak osoba koje su prijetile, vec pise o sistemu iza kojeg stoji Islamska zajednica u BiH, a koja zajednica opet ima dugogodisnju inkvizitorsku metodologiju, sljedbenicima religije itd, a da su ti pojedinci (izvrsioci prijetnje) zapravo dio sistema IZ i njihove dugogodisnje metodologije. Zgodno bi bilo kad bi nam Vuk svoje analize potkrijepio dokazima.

 13. još jedna kriminalizacija sarajeva kao dominantno bošnjačke sredine od strane velikosrpskog iluzioniste

  kao i obično povod facebook statusi

  • sarajevo je bosnjacko koliko je i trava zelena… to vise nije multietnicki grad i gotovo. da li je to dobro ili ne u to ne ulazim. otvori oci i prestani kriviti srve za sve. ne jebem, srbi mi pokupili trebu…

 14. Zdravo Vuk. Mislim da bi imao kvalitetne clanke kada bi iz njih izbacio svoj gnjev i nacionalisticku notu koja se osjeti u svakom clanku.

  Mlad si covjek, zivis u 2016 sta imas od nacionalizma? Zar mislis da ces pomoci srpskoj misli i srpskom drustvu tako sto ces napadat Sarajevo i trazit dokaz da se radi o fasistickoj sredini zbog traume koju si dozivio? Probaj gledat stvari cinjenicno, a ne emotivno.

  Sto se tice misljenja ove novinarke ja ga kao Sarajlija postujem i to je to. Sta je sporno? Cura ima pravo da pise sta hoce i glupo se obazirat na virtuelni univerzum u kojem svaka budala lijeci svoje frustracije.

Comments are closed.