Ko koči pojeftinjenje lijekova u BiH?

597

Kako bi farmaceutke kuće što duže ubirale ekstra profit u BiH, Savjet ministara maksimalno odugovlači sa usvajanjem Pravilnika o lijekovima.

Naime, ovaj Pravilnik je i jedan od uslova Svjetske banke za dobijanje kredita pa Savjet ministara BiH ne bi smio još dugo da odugovlači sa usvajanjem.

Zbog nepostojanja pravilnika koji bi regulisao maksimalnu cijenu, BiH ima najskuplje lijekove u regionu. Tako su u Srbiji pojedini lijekovi čak trostruko jeftiniji nego u BiH. Najveći apsurd je to što su medikamenti koji se proizvode u našoj zemlji jeftiniji kada se kupuju u Srbiji!

Ovim pravilnikom bi se osiguralo da maksimalne cijene lijekova na recept u BiH ne budu veće od prosječnih cijena u zemljama u regionu. Pravilnik se već godinama pokušava usvojiti, ali je uvijek neko, zarad farmaceutskog lobija, kočio. Stalno su tražene izmjene, pa je tako konačni nacrt pravilnika napravljen u decembru prošle godine, ali ni tada nije dobio odobrenje da ide na konačno usvajanje.

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH naglašavaju da su oni uradili sve što su mogli i što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se što prije usvojio ovaj pravilnik.

– Prije mjesec dana smo pribavili i saglasnost Direkcije za evropske integracije po pitanju usklađenosti akta sa EU propisima jer su nam i to tražili u Savjetu ministara BiH. Sada očekujemo usvajanje pravilnika na nekoj od narednih sjednica Savjeta ministara BiH – rekli su u ovoj Agenciji.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić naglašava da su bezbroj puta ukazivali na potrebu da se ?ravilnik o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH što prije donese.

– Međutim, uprkos uvjeravanjima od strane nadležnih u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH da će pravilnik od 1. marta biti na snazi, to se do sada nije desilo. Odgovornost za neusvajanje je na nivou BiH – istakao je Bogdanić.

Uštede u zdravstvu

– Usvajanje pravilnika, kao i zakonskih rješenja kojima bi se dio prihoda od akciza preusmjerili na finansiranje zdravstvene zaštite, omogućilo bi značajne uštede, što bi dovelo do stabilizacije zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj – rekao je Bogdanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA