Kasparov: Diktator Putin sije smrt od Sirije do Ukrajine

593

Ruski šahovski velemajstor Gari Kasparov smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin “neprijatelj civilizovanog svijeta” i “najopasniji diktator”.

Dodao je da je zbog Putina i otišao iz Rusije.

Kasparov, koji je u nedjelju na Renesansnom festivalu u hrvatskom gradu Koprivnici odigrao simultanku na 15 tabli, rekao je za Al Džaziru da je u opasnosti svako ko se suprotstavi Putinu.

– Ne mislim da je Putin samo moj neprijatelj, on je neprijatelj civilizovanog svijeta – najopasniji diktator, koji je pokazao da ne mari za međunarodne ugovore, međunarodne granice, sijao je smrt od Sirije do Ukrajine. Svako ko mu se suprotstavlja u opasnosti je, zato sam otišao iz Rusije. Sada živim u Njujorku i Hrvatskoj – naglasio je Kasparov, koji je prije dvije godine dobio hrvatsko državljanstvo.

Šahovskom velemajstoru, koji se prije desetak godina povukao iz aktivnog sporta, na Renesansnom festivalu u Koprivnici trebalo je manje od dva sata da pobijedi protivnike, a od 15 odabranih, najviše muka zadao mu je devetogodišnji Matej Zadro iz Koprivnice, koji je s njim ostao do samog kraja.

Kasparov, koji je poznat po svojim uvjerenjima da šah pomaže razvoju mladih, osnovao je šahovsku fondaciju i s gradom Koprivnicom sklopio sporazum o osnivanju Šahovske akademije.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA