Kako spriječiti alergijsku reakciju na ambroziju

3383

Sredina avgusta je period kada korovi u cvatu proizvode najveći broj alergena na koje je osjetljiva čak trećina populacije. Jedan od najrasprostranjenijih korova je ambrozija, koja obično raste u ravničarskom kraju. 

Ambrozija – uzročnik alergijskih nevolja koje pogađaju trećinu našeg stanovništva. Topli avgustovski dani za neke su period za uživanje ali za neke ljude su i prava noćna mora. Jedna od njih je i Jelena Petrović koja upravo zbog alergije na ambrozuiju, tvrdi da u posljednjih deset godina, ne voli ljeto.

Korov ambrozija najčešći uzročnik pojave alergije je u velikoj mjeri rasprostranjena u ravničarskim krajevim. Reakcije poput kašlja, curenja nosa i suzenja očiju spadaju u lakši oblik manifestovanja alergije. Teži oblici su upale puća i astmatičarski napadi koji takođe pogađaju osjetljive osobe. Opasnosti od rasprostranjenosti ambrozije, svjesni su i u Javnom zdravstvu. Pored apela da se ova biljka uništava, apeluju i na neuzimanje lijekova na svoju ruku.

– Onaj ko je već alergičan na ambroziju trebao bi prije 15.avgusta, odnosno prije početka cvjetanja ambrozije preventivno da uzima anti-estaminike lijekove koji će spriječiti pojavu alergija, da uzimaju zaštitnu injekciju oflosteron da bi se na taj način smanjile tegobe. On neće biti 100% zaštićen ali će tegobe biti isto ono kao vakcina protiv gripa, znači tegobe će biti mnogo lakše i blaže. Neće dolaziti do tih teških komplikacija kao što su astmatični napadi – rekla je prim.dr Mirjana Kuzmanović.

U Distriktu je i problem što ne postoji zakon kojim bi se regulisalo, odnosno kažnjavalo neuklanjanje ambrozije, dodaje Kuzmanovićeva. Borba protiv ovog korova ne bi trebala ostati samo u rukama javnog zdravstva, već bi se ovim problemom mogla pozabaviti i druga Vladina odjeljenja, kao što su Odjeljenje za poljoprivredu i Odjeljenje za javne poslove.

Ambrozija je nažalost mnogo rasprostranjena u Brčko distriktu. Ima je čak i na deset metara od doma zdravlja. Najbolja preventiva je uništiti uzročnika tako da i ovaj put apelujemo na sve ljude da košenjem unište ovaj korov koji izaziva alergijske reakcije trećini stanovništva.

Željko Lazarević

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA