Jul na putevima obilježile saobraćajne nesreće (VIDEO)

840

Vijest koja je uznemirila javnost da se u Banjaluci pojavio pedofil, su predstavnici Centa javne bezbjednosti Banjaluka demantovali. Tačno je da je jedna osoba prijavljena, ali elemenata krivičnog dijela nema. Iz Centra su i dodali da se radi o duševno bolesnoj osobi. Pored ovoga CJB banjaluka je predstavio i rezulate za mjesec jul, koji su nažalost obilježile saobraćajne nesreće.

Za samo mjesec dana u Banjaluci su se desilo skoro 400 saobraćajnih nesreća. Postotak je manji u odnosu na prethodnu godinu, ali opet zabrinjavajući. Kako su rekli predstavnici Centra javne bezbjednosti Banjaluka, uzrok su najviše brzina i vožnja u alkoholisanom stanju. Dodatni problem zbog čega je broj nesreća povećan, su i loši putevi.

– Što se tiče oblasti bezbjednosti saobraćaja, evidentirane su 384 saobraćajne nesreće, u kojima su poginula dva lica, 31 teško a 118 lakše povređeno.Posmatrajući uporedni period 2015. Godine poginula su 4 lica, 29 teško a 87 lakše povređeno. Smanjenje 50% poginulih, ali povećanje 6,9 povređenih lica – rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Novković.

Da je loše stanje na putevima Srpske, svjestan je i načelnik Centra javne bezbjednosti Banjaluka. Dodao je da je često nepogodan put i glavni uzrok saobraćajne nesreće. Ono što oni mogu da učine je samo pojačan broj patrola na tim dionicama, a sve ostalo je do sanacije.

– Jedan od faktora od faktora koji utiče na stanje bezbjednosti je i put. Mi ne možemo da se pohvalimo na ovom našem području ovdje da su putevi u tako dobrom stanju, u odnosu na naša okruženja.Mi obično analitički pratimo gdje se više dešavaju nesreće i na tim mjestima pojačavamo broj patrola, odnosno u tim pravcima – kazao je načelnik CJB Banjaluka Boško Pandža.

Prema istraživanjima Agencije za bezbjednost saobraćaja najkritičnije su dionice Banjaluka-Crna Rijeka i Banjaluka-Prijedor. Upravo se tu i desio najveći broj saobraćajnih nesreća. Zbog toga iz Agencije strogo apeluju vozače da pudu pažljivi kada voze ovim dijelom. Ono što oni mogu obećati je da se u saradnji sa Putevima Srpske uskoro očekuje provjera tih dijelova.

– I naravno ovaj put prema Prijedoru koji svake godine uzima živote. Ono što je dobro da očekujemo prema najavama Puteva da će se u ovoj godini izvršiti pregled puteva sa aspekta bezbjednosti za najkritičnije dionice, prvo obilježiti te dijelove saobraćajnim znakovima, a onda da se otklone ti nedostaci – istakao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

Pored saobraćajnih nesreća koje su obilježile mjesec jul, prema izvještaju centra javne bezbjednosti Banjaluka desilo se 37 teških krađa i 8 samoubistava. Iako statistika jeste alarmantna, većina ovih krivičnih djela je rasvjetljena. Tako CJB Banjaluka bilježi pozitivne rezultate u odnosu na prethodnu godinu.

Jelena Bojanić

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA