Iz Gvantanama izlazi još 15 zatvorenika!

536

SAD su poslale 15 zatvorenika iz zatvora u Gvantanamu u UAE, što je najveća grupa zatvorenika oslobođena za vrijeme administracije predsjednika Baraka Obame.

U Emirate je poslato 12 državljana Jemena i tri Avganistanca, što je dio napora da se smanji broj zatvorenika u američkom zatvoru na Kubi, koji Obama želi da zatvori, prenijela je agencija AP.

Prema zvaničnim podacima Pentagona, u Gvantanamu, otvorenom u januaru 2002. godine da bi se tu držali strani borci osumnjičeni za povezanost sa talibanima ili Al-Kaidom, ostao je još 61 zatvorenik.

Tokom mandata predsjednika SAD Džordža Buša mlađeg su iz Gvantanama oslobođena 532 zatvorenika, koje su američke vlasti uglavnom slale u velikim grupama u Avganistan i Saudijsku Arabiju.

Grupa od 15 zatvorenika koji su posljednji pušteni iz zatvora u Gvantanamu je tamo boravila bez zvanične optužnice, a neki su se tamo nalazili više od 14 godina.

Njihovo oslobađanje je odobrio Odbor za reviziju kazni, čiji su članovi predstavnici šest američkih državnih agencija.

Specijalni izaslanik Stejt Departmenta za zatvaranje Gvantanama Li Voloski je izjavio da su SAD zahvalne Ujedinjenim Arapskim Emiratima za prihvat najnovije grupe od 15 zatvorenika i za pomoć u omogućavanju zatvaranja tog zatvora.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA