Ivanić: Osudom referenduma PIK pokazao jednostranost

918

Reagujući na Izjavu ambasadora PIK-a, Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništva BiH je izjavio kako je ona za njega očekivana.

– Evidentno je da nema upotrebe bonskih ovlaštenja, jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIK-a zato što pokazuje jednostranost. Nikad nisam čuo, a volio bih da jesam, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji nemaju Srbe kao konstitutivan narod – rekao je Ivanić.

On je ocijenio da PIK pod velikim utjecajem Sarajeva i da “očito jednostrano nastupa”.

– Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske. Time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori. A ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti RS, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik RS – zaključio je Ivanić.

Ambasadori zemalja članica Savjeta za primjenu mira (PIK) usaglasili su na sjednici izjavu o referendumu o Danu Republike Srpske. Svoje mišljenje izdvojila je Rusija jer, kako je rekao ambasador ove zemlje u BiH Petar Ivancov, “u tekstu izjave se samo osuđuje i prijeti”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA