Ivanić: Izetbegović nema načina da spriječi referendum

663

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić poručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da mu je pametnije da se ne bavi 9. januarom i da je to ključni praznik u Republici Srpskoj. Ivanić je istakao da Izetbegović nema način ni elemente da spriječi održavanje referenduma.

– Izetbegović je pokrenuo sve ovo svojom apelacijom. Godinama je 9. januar slavljen i nikome nije pravio problem. To što je on ovu apelaciju pokrenuo nema veze sa 9. januarom. Njegova želja je da pokaže kako je on moćan i da može odlučivati u Republici Srpskoj – rekao je Ivanić novinarima u Trebinju.

On je dodao da bi Izetbegoviću bilo daleko pametnije da to nije pokrenuo i da nije “izazivao ovaj datum”.

Ivanić smatra da je glavni prigovor međunarodnih institucija u vezi sa referendumom plod ogromnih pritisaka bošnjačkih partija.

– Ja imam rješenje za tu situaciju! Predlažem da pitanje bude: Da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske? To nema veze sa odlukom Ustavnog suda, a iz okvira je nadležnosti Republike Srpske. Neki bi rekli da je to protivustavno, jer Republika Srpska nije država, ali niko nije ni rekao Dan države nego državnosti – istakao je Ivanić.

On je ocijenio da je besmisleno sve ovo što se događa oko referenduma – tenzije koje se dižu i strah zbog nekih budućih referenduma, te da ne bi bilo pametno preduzimati nikakve mjere.

– Iz načina na koji komuniciraju međunarodne institucije stiče se utisak da će oni ići ka nekoj vrsti zabrane ili pokušaja osporavanja. Mislim da je to greška i prije svega podrška predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, jer će on toga napraviti političku priču, a u suštini neće se dobiti ništa takvom zabranom – smatra Ivanić.

On kaže da sa referendumom ne smije igrati – ako je jednom zakazan, on se mora i održati. – Otkazivati referendum bila bi neka vrsta ismijavanja odluke Narodne skupštine – kaže Ivanić.

Što se tiče bezbjednosne situacije u BiH, Ivanić ističe da je vođena neviđena retorika prema Republici Srpskoj koju su pokrenuli bošnjački političari posljednjih dana, posebno političari iz SDA.

– Mislim da je to najveća bezbjednosna opasnost. Oni moraju da shvate da Republiku Srpsku ne mogu i nikada neće osporiti i da im je to sve uzaludan napor – poručio je Ivanić.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA