Ivanić: 9. januar možemo obilježavati kao Dan državnosti ili Dan osamostaljenja

664

Mladen Ivanić, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, rekao je da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan i da je 9. januar linija ispod kojeg Srbi neće ići.

Ivanić je rekao da Centralna izborna komisija mora vlastima Srpske da dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska.

– CIK-u je bolje da ne ulazi u političke ocjene, to treba neko drugi da radi. Očekujem da će svi glasati da se ispoštuje odluka jednog tijela koje ima svoj autoritet, a koje se zove Narodna skupština Republike Srpske – rekao je Ivanić.

Što se tiče zahtjeva Bakira Izetbegovića da Ustavni sud BiH privremenom mjerom zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da je scenarij bio da neformalni član SDA i predsjednik Ustavnog suda BiH Mirsad Ćeman takvu odluku donese sam bez sjednice Ustavnog suda, a sve pod izgovorom da je nemoguće sazvati sjednicu.

– To bi bilo takvo ulje na vatru. Mislim da su i oni toga postali svjesni, da razumiju da to nije pametno uraditi i da će sjednica Ustavnog suda biti održana. Barem taj dio razuma za sada je prevladao – rekao je Ivanić istakavši da bi taj scenario bio katastrofa pravnog sistema i srozavanje autoriteta Ustavnog suda BiH.

Prema Ivanićevim riječima, međunarodna zajednica ima samo jednu zamjerku a to je da referendum znači neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH.

– Moj prijedlog institucijama Srpske, a ne mogu na to da utičem, da jasno kažemo. ‘Poslije referenduma 9. januar ćemo zvati Dan državnosti Republike Srpske’. Time dosljedno provodimo odluku Ustavnog suda BiH, a dižemo značaj 9. januara. Ako i Dan državnosti Srpske proglase neustavnim, onda možemo uvesti Dan osamostaljenja Republike Srpske. Ako i osamostaljenje RS bude neustavno, onda možemo uvesti Dan nezavisnosti. I tako možemo narednih 50 godina – rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva je ponovio da je 9. januar linija ispod koje srpski narod neće ići.

Na pitanje šta ako Ustavni sud BiH zabrani održavanje referenduma Ivanić kaže da će, u tom slučaju, izazov biti na Narodnoj skupštini Republike Srpske koja treba da odluči da li će poštovati sebe ili Ustavni sud BiH.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA