Ima 13 godina, a svira gusle kao veliki (VIDEO)

1826

Mladi Trebinjac Mitar Višnjić, iako ima samo 13 godina, svjestan je važnosti očuvanja kulture i tradicije svoga naroda. Mitar je najmlađi guslar u Trebinju, a u narednim minutama donosimo Vam priču o njemu.

Tradiciju gusala i epske pjesme, Hercegovci su od davnina vjerno čuvali. Gotovo da nije bilo sela, ni kuće iz koje nisu odjekivali pjesma i zvuk ovog drevnog instrumenta. Tradiciju svojih predaka nastavio je i trinaestogodišnji Mitar Višnjić, trenutno najmlađi guslar u Trebinju. Ljubav prema pjesmi i guslama, kaže, pokazao je još kao šestogodišnjak, a danas, nakon sedam godina, nastupa rame uz rame sa najpoznatijim hercegovačkim guslarima.

– Pa ljubav prema njima je počela kada sam bio mali. Sa guslama sam se počeo baviti prije tri godine. U mojoj porodici su svi guslari, tata, striko, djed, pa pokojni pradjed isto. Oni su svi pjevali uz gusle. To je tradicija i ja to hoću da nastavim – rekao je Mitar Višnjić.

Prvim guslarskim koracima naučio ga je stric Miodrag, koji je i otkrio njegov talenat. I roditelji i djed, priča nam Mitar, bili su srećni kada su vidjeli da i on želi da nastavi porodičnu tradiciju. Djed Milovan odmah mu je kupio prve, takozvane dječije gusle.

– Dobio sam ih prije tri godine. To su male dječije gusle, na njima mogu pjevati samo manja djeca. Razlika u ovim velikim je što ima više struna, može se jače pjevati uz njih i jednostavno, bolje su.

Kada je stasao u pravog guslara, u Mitrove ruke, došle su i tradicionalne, porodične gusle, stare gotovo tri decenije. Za Mitra one imaju neprocjenjivu vrijednost, jer su uz njih pjevali i njegov stric i otac. Biti dobar guslar, nije tako jednostavno, priča nam ovaj mladi Hercegovac. Pored talenta i nadarenost, bez vježbanja i upornosti, nema ni dobrog guslara.

– Treba imati dobre glasovne mogućnosti, dobro udaranje prstima i dobro kazivanje. Šta je tebi bilo najteže da naučiš? Pa najteže mi je bilo udaranje prstima, ali sam savladao…Ja nekad kad dođem uveče, najčešće uzmem da zapjevam. U školi učim dobro, dobar sam đak, malo škola, malo ovo i dobro.

Na Mitrovom repertoaru trenutno je 20 pjesama, koje zna napamet. Učio ih je, kaže, sa interneta i youtube-a, te iz brojnih knjiga. Redovno nastupa na takmičenjiima, a do sada je učestvovao na tri republička i na jednom saveznom takmičenju u Nišu. Na posljednjem, koje je održano nedavno u Nevesinju, Mitar je osvojio treće mjesto. Iako voli da sluša sve guslare, ovaj mladi Hercegovac ima i svoje uzore.

– Volim da slušam sve guslare, a uzor mi je Đorđe Koprivica….Sa njim sam pjevao dosta puta u Gacku, Bileći, Igalu, Trebinju. On me je zvao na neke njegove večeri.
Talenat za gusle, nije jedini Mitrov talenat. On je nedavno počeo da svira i frulu, koju je dobio na poklon iz Amerike.

– Frulu mi je kupio jedan čovjek iz Amerike, iz Čikaga, ovom prilikom ga pozdravlja. On mi je kupio i onda sam počeo da vježbam, naučio sam nekoliko pjesama da odsviram i tako. Učim svaki dan pomalo.

U gradu na Trebišnjici djeluju dva guslarska društva – „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ i „ Vojvoda Luka Vukalović“. Društvo „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ čini 20-tak guslara, čiji je najmlađi član Mitar. Biti najmlađi guslar u društvu, priča nam on, izuzetno je lijepo, jer ga, kaže, svi vole i čuvaju kao rođenog sina. Ovaj mladi Hercegovac već je postao uspješan guslar, a se nada da će jednoga dana i frulu svirati isto tako vješto, kao i gusle.

Neda Petković

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA