Hrvatska ponovo odbila da primi protestnu notu!

584

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je sinoć da je Hrvatska odbila da primi protestnu notu Srbije zbog paljenja srpske zastave na obilježavanju godišnjice “Oluje” u Kninu, jer, kako je poručio, “inflacija nota stvara nered”.

Srpsko Ministarstvo spoljnih poslova uputilo juče notu Hrvatskoj zbog paljenja zastave, ocijenivši to “vandalskim činom” i pozvalo da se počinitelji kazne.

To je peta protestna nota koje su vlasti u Beogradu uputile Zagrebu u posljednjih desetak dana, kojima je zajedničko to da Hrvatsku optužuju za rehabilitaciju ustaškog pokreta, veličanje osuđenih terorista i za odluke hrvatskih sudova ”uperene protiv srpskog naroda””. Hrvatska policija sinoć je objavila da je zbog paljenja zastave Srbije uhapsila dva muškarca stara 27 i 44 godine.

Kovač je rekao da je njegovo ministarstvo upoznato s notom koja je poslata faksom, ali da je odbilo da je službeno primi jer “inflacija nota stvara nered”.

– To je očigledno strategija Srbije koja želi da stvoriti utisak da Hrvatska nema kredibilitet na planu pravne države. Mi smo zemlja koja je kredibilna, a neka Srbija pokaže da je kredibilna. Neka ne skreće pažnju sa svojih obveza, neka ih sprovodi posebno na području pravosuđa, u kontekstu pregovora o članstvu u EU neka se bavi sama sa sobom i neka nas ostavi na miru –  izjavio je Kovač novinarima u Kninu.

Po njegovim rečima, Hrvatska je pokazala da je pravna država, a “Srbija neka se brine o sebi i sarađuje s Haškim sudom”.

Komentarišući kritike srpskog kolege Ivice Dačića zbog govora hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na godišnjici “Oluje” u Kninu, Kovač je pozvao Srbiju “da se ne bavi govorom predsjednice koji je bio izvrstan”.

– Dijagnoza (u govoru) je bila izvrsna, jer je predsjednica rekla da je “Oluja” bila akcija za oslobađanje okupiranih područja Hrvatske. Mi smo porazili ideju Velike Srbije u Hrvatskoj, a to je važan doprinos da se jedan dio srpskog naroda riješi virusa Velike Srbije – tvrdi Kovač.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA