Hrvatska: Lažni ljekari, poštari i policajci kradu po kućama

568

Hrvatska policija saopštila je da je u posljednje vrijeme, najčešće na zagrebačkom području, zabilježen veći broj prevara starijih lica kojima u kuće i stanove dolaze lažni ljekari, policajci, poštari ili druga lica, nudeći im različite usluge kako bi se domogli njihovog novca.

Prema njihovima navodima, prevaranti koriste poodmaklu životnu dob, samostalno stanovanje, te neupućenost i nepažnju građana, a najčešće nude pomoć i medicinske usluge poput mjerenja krvnog pritiska, masaže ili se predstavljaju kao policajci u civilu, poštari, bankarski službenici, službenici osiguravajućih društava, elektroradnici ili radnici na održavanju gasovoda.

– Počinioci su lica autoritativnog nastupa, pričljiva, kreativna i naizgled empatična, a posebno uporna i uvjerljiva u nagovaranju sagovornika. Vrlo često prevaranti simuliraju bolest, malaksalost ili nesvjesticu, kako bi izazvali sažaljenje – upozoreno je iz policije, prenose hrvatski mediji.

Policija savjetuje građanima da nepoznate osobe ne puštaju u domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjere o kome je riječ, te dodaju da svi koji u nekoga posumnjaju ili postanu žrtve odmah nazovu policiju.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA