Gdje će Brčaci glasati o Danu republike?

670

Državljani RS u Brčko distriktu izjasniće se 25. septembra na refendumu o 9. januaru, iako je supervizor za Brčko distrikt Brus Berton zabranio njegovo održavanje.

Predsjednik OO SNSD i brčanskog parlamenta Đorđa Kojić kaže da će se građani Srpske moći izjasniti o Danu RS u Lončarima, opština Donji Žabar, i u Bijeljini.

– Imaće obezbjeđen prevoz za odlazak u susjedna mjesta kako bi se izjasnili na referendumu, jer na prostoru Brčkog ne smijemo organizovati glasanje zbog zabrane supervizora. Nismo još dobili instrukcije iz Banjaluke, ali smo spremni za 25. septembar – kaže Kojić.

Član Komisije za sprovođenje referenduma Nedeljko Glamočak tvrdi da RS ne smije dozvoliti da građani odlaze u druga mjesta radi glasanja, jer je Brčko i u vlasništvu entiteta.

– Srpska polaže pravo na Distrikt i ne smijemo politički dozvoliti da nas primoraju da naši državljani odlaze u druga mjesta. Imamo kancelariju Vlade RS i stranačke prostorije, gdje se državljani RS mogu izjasniti – kaže Glamočak.

Tvrdi da supervizor može zabraniti održavanje refereduma za pitanja Brčko distrikta, ali da građanima RS ne može zabraniti glasanje jer bi tada bila ugrožena njihova ljudska prava.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA