Formiran predmet protiv glavnog BH tužioca Gorana Salihovića

784
Goran Salihović

Formiran je predmet protiv glavnog bh. tužioca Gorana Salihovića, potvrđeno je u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu u Kancelariji disciplinskog tužioca. Tvrde da je sve urađeno po službenoj dužnosti – i to na osnovu pisanja medija o mogućoj povredi dužnosti glavnog tužioca.

Prethodnih dana Salihović je postao tema broj jedan zbog toga što su procurili transkripti telefonskih razgovora u kojima se spominju istrage o „Pavlović“ i „Bobar banci“, kao i predmetu „zlato“. U kancelariji disciplinskog tužioca za sada ne otkrivaju detalje, samo tvrde predmet formiran zbog moguće povrede dužnosti glavnog tužioca.

Vijest je odjeknula kao bomba jer je to prvi put da se protiv glavnog tužioca vodi bilo kakva istraga. U Tužilaštvu kažu da je protiv glavnog tužioca do sada podneseno više desetina prijava i da su sve odbačene. Tvrde da niko neće biti procesuiran ukoliko nema dokaza za počinjeno krivično djelo.

Novinar Mate Đaković za Al Džaziru je potvrdio da je dio spornog transkripta razgovora između njega i Milorada Dodika tačan. Kako su pojedini mediji pisali, iz transkripata se, navodno, dokazuje da je Salihović opstruisao brojne tužilačke istragu protiv Milorada Dodika.

Sve je počelo nakon otvorenog sukoba i medijskog rata između Gorana Salihovića i ministra bezbjednosti. Dragan Mektić u više navrata je izjavljivao da Salihović “koči” istrage. Glavni tužilac je uzvratio istom mjerom i optužio Mektića za ometanje istrage u svrhu predizborne kampanje.

Najavio je i tužbu zbog klevete a, zbog Mektićevih navoda, Tužilaštvo je najavilo otvaranje predmeta protiv ministra bezbjednosti. Čitav slučaj je svojevrsni presedan jer se do sada nikada nije dogodilo da glavni državni tužilac i ministar bezbjednosti otvoreno optužuju jedan drugoga za curenje informacija o istragama. Bez obzira na epilog cijele priče, najmanje što bi javnost mogla da očekuje je da i jedan i drugi ponude ostavke.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA