Evo kako izgleda glasački listić za referendum u RS!

3162

Dan nakon objave odluke u Službenom glasniku RS, republička Komisija za provođenje referenduma o 9. januaru kao Danu RS, održala je prvu sjednicu i utvrdila izgled glasačkog listića!

– Pripremljeni su akti prema Vladi RS-a o troškovima održavanja referenduma, a od Centralne izborne komisije (CIK) BiH zatraženo dostavljanje konačnog biračkog spiska – potvrdio je predsjednik komisije Siniša Karan.

Usvojen je i finansijski plan, a okvirno će za ovaj posao trebati oko 1,4 miliona KM. Predstoji imenovanje lokalnih komisija za provođenje referenduma, a procjenjuje se da će biti angažovano oko 15.000 ljudi.

On nije isključio mogućnost da supervizor za Brčko Distrikt ne dozvoli da građani distrikta budu uključeni u referendum o 9. januaru kao danu RS-a.

Preko Predstavništava RS-a biće otvorena i mjesta za glasanje građana s državljanstvom BiH, odnosno RS-a u inostranstvu.

Poteškoće s kojima su se susreli u radu su, kaže Karan, kratko vrijeme za organizaciju referenduma, pa i za javne nabavke kada su u pitanju glasački listići te će se, vjerovatno, ići na skraćene procedure nabavke.

Karan je ustvrdio da postoji više ustavno-pravnih elemenata koji ne mogu osporiti legalnost referenduma u RS, a nakon skupštinske odluke provedene su sve procedure i utvrđeno da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA