“Ekonomist” o HR: Stranke nesposobne, političari zaglavljeni u prošlosti

608

Ugledni londonski list “Ekonomist” ocjenjuje da su glavne političke stranke u Hrvatskoj nesposobne da bilo šta naprave, u zemlji čija ekonomija nazaduje, osim da papagajski ponavljaju fraze i folklorne teme.

– Kada bi papagaj Koki sa Briona, mezimac Josipa Broza Tita, imao rječnik bogatiji od “Tito, Tito” i par psovki, mogao bi da posvjedoči da je hrvatska politka zamrznuta od ”80-tih, ako ne i još od ”40-tih godina prošlog vijeka, nesumnjivo bi mogao da otkrije “najmračnije hrvatske državne tajne – piše britanski list.

“Ekonomist” navodi da je Hrvatska ovog mjeseca krenula u novu izbornu kampanju, a mjera hrvatske ”zamrznute” politike je to što neka od ključnih pitanja potiču iz Kokijevog vremena. List podsjeća na slučaj ubistva Stejpana Ðurekovića, koji je satarom ubijen u Njemačkoj 1983. godine.

Ðureković je kao emigrant bio aktivan u hrvatskim nacionalističkim krugovima . Njemački sud je 3. avgusta osudio Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, dvojicu bivših jugoslovenskih agenata tajne službe, na doživotni zatvor zbog organizovanja njegovog ubistva. Vodeće partije u savremenoj Hrvatskoj, Socijaldemokrati i HDZ-ovci, se ostrašćeno raspravljaju o značenju ovog događaja, navodi “Ekonomist”.

Zoran Milanović, lider Socijaldemokrata , koji je bio premijer od 2011. do ove godine , borio se da spriječi izručenje osuđenih. Zbog njegovog stava, pristalice HDZ-a tvrde da Socijaldemokrate štite ljude koji su “ubili hrvatskog nacionalistu”.

Socijaldemokrate s druge strane tvrde da su ubice imale bliske veze sa Franjom Tuđmanom, osnivačem HDZ. Dvije stranke se ne razlikuju toliko po sadašnjim platformama, već po svojoj prošlosti. Socijaldemokrate pretenduju na antifašističku tradiciju Titovih partizana, a mnogi u HDZ se dive ustašama i nacističkom kvislinškom pokretu.

Presuda u Njemačkoj je dodatno pojačala tu “istorijsku zavadu”. Drugi slučaj tiče se nedavnog podizanja spomenika hrvatskom nacionalisti Miri Barišiću, koji je ubio nekadašnjeg jugoslovenskog ambasadora, a svečanosti su prisustvovali neki ministri iz redova HDZ.

– Sav taj folklor odvraća od mnogo značajnijih pitanja – ukazuje “Ekonomist” i ističe da je Hrvatska u haosu već mjesecima.

SDP Zorana Milanovića tokom višegodišnje vlasti ostavila je katastrofalan ekonomski rezultat.

– Ekonomija je četiri od pet godina bilježila pad, za vrijeme vlasti SDP, a HDZ-ova vlast prije toga je, konstatuje “Ekonomist”, zapamćena po korupciji, a najnoviji skandal sa nacionalnom naftnom kompanijom nije tu sliku nimalo popravio.

Britanski list procjenjuje da nijedna od vodeće dvije hrvatske stranke neće osvojiti dovoljno mandata da samostalno formira većinu. Neki analitičari predviđaju veliku koaliciju, iako aktuelni šef HDZ Andrej Plenković ističe da ona nije opcija.

“Ekonomist” ilustruje opsjednutost prošlošću kroz Milanovićev pokušaj da pridobije HDZ-ove glasače ponosno otkrivajući da mu je deda bio ustaša. List, međutim, citira lidera Istarskog demokratskog saveza Borisa Miletića koji kaže da svađa oko ustaštva i prošlosti uznemirujuća.

– Moramo razgovarati o budućnosti – kaže Miletić i podsjeća da nijedno od ključnih pitanja čije rešenje je obećavano i dalje je “na stolu”, uključujući decentralizaciju vlasti, racionalizaciju teritorijalnih podjela.

– Nažalost, glavne političke stranke u Hrvatskoj izgleda da nisu sposobne za bilo šta drugo osim da poput papagaja uzvikuju jedne te iste stare – zaključuje “Ekonomist”.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA