Dodik: Pokušaj zabrane referenduma neprihvatljiv

755

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska ima pravo na referendum o Danu Republike i da bi bilo kakav pokušaj njegove suspenzije ili zabrane bio neprihvatljiv.

– Ustavni sud je stvoren 1996, a Republika Srpska 1992. godine – puno je pravnih apsurda. Kako neki organ koji je stvoren četiri godine poslije može da odlučuje šta je bilo četiri godine prije – pitao je Dodik.

On ističe da su prekršeni mnogi principi međunarodnog prava, a da se visoki predstavnik i međunarodna zajednica ponašaju kao “kabadahije” već duže vrijeme.

– Mi se tome suprotstavljamo – rekao je predsjednik Republike Srpske za Radio-televiziju Srbije.

On dodaje da je ogroman pritisak međunarodnih faktora koji kažu “više nemate prava, to su pitanja o kojima se odlučuje na nivou BiH”.

– Ja pitam te Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum na pitanje ‘Da li prihvatate odluku Brisela da se rasporede izbjeglice?’. Kakvi su to aršini da njima to važi, a nama ne važi. Usput, mi smo sastavni dio BiH, imamo pravo na svako pitanje koje se donosi ne samo u Republici Srpskoj, već i u BiH – rekao je Dodik.

On je konstatovao da je pravo Srpske da održi referendum o Danu Republike Srpske i da je činjenica da Ustavni sud nije ukinuo 9. januar, već naložio da Srpska prilagodi taj datum.

– Mi upravo to prilagođavamo, idemo na referendum da pitamo narod na koji način želi da to prilagodimo. To je suština – rekao je Dodik.

On je dodao je da su “odjednom svi skočili” protiv referenduma i protiv prava Srpske.

On je naveo da se nije desilo da narod izađe na referendum, a da se njegova volja ne poštuje, objasnivši da je zakonski rok od šest mjeseci da Narodna skupština Srpske donese određeni akt na bazi održanog referenduma.

-Ja verujem da će 9. januar ostati Dan Srpske – kaže Dodik.

Komentarišući kritike opozicije što se referendum održava sedam dana prije lokalnih izbora, Dodik ističe da njima ne smeta samo referendum.

– Nisam ja sam izabrao, svi su se složili da to bude 25. septembar. Ima nečeg što njima više smeta od datuma referenduma – smeta im postojanje vlasti – kaže Dodik i objašnjava da je potrebno najmanje dva do tri mjeseca da se, prema redovnoj proceduri, sprovedu sve aktivnosti oko i nakon referenduma.

Odgovarajući na pitanje da li se plaši nestabilnosti na nivou BiH poslije referenduma, Dodik odgovara da je taj prostor trajno nestabilan.

– BiH je u političkom smislu promašena zemlja i ona nikada nije bila predmet stabilnosti – rekao je Dodik i dodao da je u prošlosti tamo bio najveći stepen intervencije međunarodne zajednice.

– U tom pogledu, sve ove retoričke prijetnje prema Republici Srpskoj ili ugrožavanju mira u BiH nemaju realnu osnovu. Republika Srpska neće ratovati, ali budite sigurni da će se Republika Srpska braniti – poručio je Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA