Dodik: Nema odgađanja referenduma

1238

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da referendum o Danu Republike Srpske, zakazan za 25. septembar, neće biti odgođen.

– Nema odgađanja. Ako nam ne daju spiskove, onda će spiskove uraditi naša lokalna zajednica. Oni koji nisu na spiskovima upisaće se i glasati. Niko ne treba da brine o tome. Mogu da rade šta hoće, ali referendum će biti održan – rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske naglašava da Srpska ne čini ništa što bi moglo da ugrozi mir.

– Poziv na referendum nije antidejtonska i antiustavna aktivnost. Nikakve priče o secesiji nema. Nema ugrožavanja Bošnjaka. Oni su zastupljeni na svim mjestima u Srpskoj kako je predviđeno ustavom – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, niko ne prisiljava Bošnjake ni da izađu ni da ne izađu na referendum.

– Ako ko ugrožava Bošnjake u Republici Srpskoj, onda ih ugrožava Sarajevo koje ih koristi kao monetu za potkusurivanje – naglasio je Dodik.

Na pitanje šta će Republika Srpska uraditi sa rezultatima referenduma, Dodik je konstatovao da se nigdje nikada nije desilo da referendum bude sproveden, a da ne obaveže političke strukture.

– Nakon referenduma ćemo ući u parlament i proglasiti Dan Republike Srpske. Ako je PIK htio koristiti sjednicu da smiri situaciju, to je trebalo da radi prije donošenja odluke Ustavnog suda Republike Srpske. Pisaće ‘9. januar Dan državnosti Republike Srpske’. Pozdravljam Ivanićev prijedlog – naglasio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je istakao da političari u Srpskoj pokazuju da nisu otuđena politička elita kako ih nazivaju.

– Imamo praznik Hrvata, Svetog Stefana 26. decembra, pa niko nije ukinuo taj praznik koji je zvaničan u nekom kantonu. Imamo islamske praznike koji nisu problem. Samo je problem priča o Republici Srpskoj. Šta je s nama na nivou BiH? 1. mart ne slavi nijedan Srbin, a tu niko ne priča o diskriminaciji. Bošnjaci pričaju sada o nekoj diskriminaciji – naveo je Dodik.

On je ocijenio da PIK djeluje u funkciji sprovođenja bošnjačke politike.

– U suštini njihovo mišljenje odražava političke podrške kiminalu koje su činili visoki predstavnici, od prvog do danas. To je urađeno ad hok. U PIK-u nema zemalja koje su potpisale okvirni Dejtonski sporazum, kao što su Hrvatska i Srbija, a ima Turska i Japan koje nemaju veze s realnošću ovdje – pojašnjava Dodik.

On je rekao da je referendum o otcjepljenju Republike Srpske stav SNSD-a da to bude pokrenuto nekad kao inicijativa.

– Kada dođe to vrijeme 2017. godine vidjećemo da li je bilo pomaka za Republiku Srpsku u BiH ili nije, a očigledno da nije. Iduća godina je godina referenduma po Evropi, pa zašto i mi ne bi imali? – rekao je Dodik.

Na konstataciju da se iz reda hrvatskog naroda u posljednje vrijeme sve više pominje treći entitet, Dodik je istakao da je to dokaz da stranci i PIK nisu uspjeli u BiH.

– Ne može se 20 godina degradirati hrvatski nacionalni korups koji je dobio prava u Vašingtonu. Naravno da će se pobuniti hrvatski korpus. Kriminalce, visoke predstavnike, štite velike sile i daju podršku u degradiranju. U odlukama PIK-a nema konsenzusa, a oni samo jednoglasno usaglašeni mogu davati saopštenja. Kako onda mogu uopšte davati saopštenja i kako mogu kršiti svoja pravila? – pita Dodik.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA