Dječiji fras u većini slučajeva bezopasan (VIDEO)

1115

Febrilne konvulzije u narodu poznatije kao dječiji fras javljaju se kod dva do četiri odsto djece, a najčešće između prve i druge godine života. Uzrok je nagli porast tjelesne temperature i nedovoljno razvijen mozak tokom intezivnog razvoja, kažu doktori.

– Kod pojave febrilnih konvulzija, mogu se javiti obično preko 38 stepeni ukoliko mjerimo pod pazduhom ili ako mjerimo rektalno preko 38,5. Dijete se odjednom ukoči, poplavi i izgubi svijest – rekla je dr Zorica Vujanović, specijalista porodične medicine i voditelj formalnog obrazovanja u SEC Banjaluka.

Fras nije opasan, ali je izuzetno traumatičan za roditelje, dodaje naša sagovornica. Ukoliko se pojavi, dijete treba odvesti pedijatru nakon čega se sprovodi detalja neurološka obrada. Konvulzije usljed povišene temperature obično traju do tri minuta. Tokom napada, beba nerijetko izgubi svijest, koja se obično vraća bez bilo kakve pomoći. Ukoliko je napad trajao pet minuta ili duže, neophodna je hitna medicinska pomoć

– Ono što je bitno da roditelji znaju jeste da obrate pažnju na same konvulzije. Da li su tu zahvaćene i ruke i noge, da li je došlo do pojave pjene na ustima, koliko je napad trajao. To su sve informacije koje su ljekarima itekako bitne – dodala je dr Zorica Vujanović.

A bitno je i na pravi način odgovoriti na pojavu povišene temperature. Većina ljekara danas ne preporučuje da se kod beba starijih od šest mjeseci temperatura od 38 stepeni Celzijusa obara lijekovima. Međutim, postoji nekoliko pravila kojih bi se roditelji trebali pridržavati.

– Osnovno jeste osloboditi dijete kod pojave visoke temperature, ne utopljavati, tuširati cijelo tijelo. U slučaju poajve napada i bilo kakvog sadržaja u ustima, treba dijete okrenuti na stranu da ne bi došlo do udisanja. Ako je dijete i ranije imalo napade, roditelji imaju kliznice koje se istišću u zavisnosti od uzrasta i težine – istakla je dr Zorica Vujanović.

Febrilne konvulzije javljaju u uzrastu od šest meseci do pete godine. Češće su kod dječaka nego kod devojčica, a povećan rizik imaju blizanci i djeca s genetskom predispozicijom. Ukoliko se napad dogodi vašem djetetetu, veoma važno je da ne paničite te da što prije oborite povišenu temperaturu, ističe dr Vujanović.

Natalija Todorović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA