Deponije uskoro pune otpada (VIDEO)

1236

Skupština grada Istočno Sarajevo donijela je odluku da opštine u sastavu grada i grad zajednički rješavaju problem gradske deponije. Načelno je tada dogovoreno da ona bude na području opštine Pale. Međutim, zajednička deponija nije urađena i problem zbrinjavanja čvrstog otpada u Istočnom Sarajevu još nije riješen.

Postojeće deponije na području Istočnog Sarajeva imaju odgovarajuće ekološke dozvole i rade, ali se na njih ne može računati u daljoj budućnosti, poručuju iz resornog gradskog odjeljenja. Potrebno je, kažu, pronaći novo rješenje za odlaganje otpada, a grad će u saradnji sa šest opština iznaći najbolje. Aktivno prate i Nacrt strategije upravljanja otpadom u Republici Srpskoj za period 2016-2020, koji predviđa da regionalna deponija bude smještena u Rudinama u Rogatici, dok bi u Palama bila transferna stanica za Istočno Sarajevo.

– Nismo imali reakcije opština na takav prijedlog. To je Nacrt i on ni po čemu ne obavezuje opštine u sastavu grada niti za Rogaticu. Pored svih tih informacija imamo i Protokol iz 2011. koji su potpisali načelnici svih gradskih opština, a koji predviđa da sanitarna deponija bude u mjestu Stanišića do u Palama – rekao je načelni Odjeljenja za prostorno uređenje, saobraćaj i stambeno-komunalne poslove Nebojša Džebo.

U opštini Pale, u međuvremenu su se izjasnili da nisu za tu lokaciju jer ne ispunjava potrebne uslove i sugerišu da je neophodno izraditi studiju izvodljivosti sa svim finansijskim pokazateljima. Džebo je izrazio spremnost grada da na sve načine pomogne opštinama, ističući da se to odnosi i na određeno finansijsko učešće na izgradnji regionalne deponije. Pominjala se i izgradnja spalionice otpada, koju bi gradili kanadski investitori.

– Mi smo obezbijedili Studiju izvodljivosti, a pretpostavke te Studije jesu da se na području grada stvori minimalna količina otpada od 110 tona. Kada projektujete Istočno Sarajevo sa 65 hiljada stanovnika, znajući da su evropske norme kilogram otpada po stanovniku, vi ne možete dobiti tu količinu otpada – dodao je Džebo.

Uzimajući u obzir takve zahtjeve stranih investitora, nismo mogli garantovati za količinu otpada koji bi se mogao prikupiti na području grada, kaže Džebo. Trenutno se čeka da predstavnici opština analiziraju i iznesu svoje prijedloge jer su upoznati sa svim mogućnostima. Novi sastanak svih učesnika u procesu zbrinjavanja čvrstog otpada, očekuje se već početkom jeseni.

Mira Kostović

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA