Danas će biti nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja

460

Danas će biti nastavljeno obilježavanje Dana sjećanja na stradanje i progon Srba u “Oluji”.

Na području Beograda tačno u podne, u znak sjećanja na 220 000 prognanih i 2000 ubijenih Srba, oglasiće se sirene i zvona na svim hramovima i manastirima. U Crkvi Svetog Marka na Tašmajdanu biće služen parastos, nakon čega će biti organizovana šetnja do Sava centra, nazvana “I Srbi su žrtve”. Isti naziv nosiće i memorijalna akademija koja će biti održana u 14 časova.

U Banjaluci će biti prikazana projekcija danskog dokumentarnog filma “15 minuta – masakr u Dvoru”. Srpska i Srbija, održale su centralnu manifestaciju sinoć u Busijama kod Zemuna.

Nakon paratsosa žrtvama “Oluje” patrijarh srpski Irinej naglasio je da je neophodno zločin oprostiti, ali ne i zaboraviti, da se zlo ne bi ponovilo.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik istakao je da Srbi ne mogu da zaborave kolone u kojima su ubijani nevini, ali da objedinjeni slave život, a to je, kako je rekao, Srbija, Republika Srpska, srpski narod koji živi u svoje dvije države.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da “Oluja” više neće biti, jer je Srbija dovoljno jaka da brine o svom narodu i nikome više neće dozvoliti takav pogrom.

Vezane vijesti:

Pratimo: Obilježavanje 21. godišnjice “Oluje” u Busijama

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA