Čurkin: Ameriko, pogledaj se u ogledalo!

525
Vitalij Čurkin, stalni predstavnik Rusije pri UN

Antiteroristička koalicija na čelu sa SAD treba da se “pogleda u ogledalo”, a ne da u Savjetu bezbjednosti UN širi “provokacione insinuacije” o ruskoj operaciji u Siriji, izjavio je sinoć stalni predstavnik Rusije pri UN Vitalij Čurkin.

– Nažalost, jedan broj članova Savjeta nekad vodi diskusiju nekorektno, ili da kažem direktno beskrupulozno. Uvlačiti u Savjet bezbjednosti bilo kakve provokacione insinuacije o radu ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga, dok se o svojim akcijama za koje nema opravdanja ćuti“ – izjavio je Čurkin na sjednici Savjeta bezbjednosti.

Čurkin je, govoreći o bombardovanju koalicije stambenih blokova u sirijskom gradu Manbadžu, naveo da je rezultat toga na desetine poginulih i na stotine ranjenih, uključujući žene i djecu.

– Pomoć civilnom stanovništvu nije pružana. Jedinstveni slučaj izlaska stanovnika iz Manbidža 19. jula bio je praćen incidentom sa vazdušnim napadom na kolonu izbeglica, kada je ranjeno oko 200 ljudi – kazao je Čurkin, a preneo je Sputnjik.

On je podsetio na bombardovanje naselja Gandur od 28. jula, kada je ranjeno 28 ljudi, uključujući sedmoro dece.

– Od tada već drugi put razgovaramo o humanitarnoj situaciji u Siriji, ali ni riječi nismo čuli od učesnika koalicije. Želio bih da pozovem naše zapadne kolege: smanjite svoju retoriku, češće se pogledajte u ogledalo, izađite na kraj sa svojim akcijama i vaših potčinjenih. Tada će se i tragedije u svijetu biti manje – poručio je Čurkin.

Koordinator UN za humanitarna pitanja Stiven O'Brajen kritikovao je na sjednici svjetske sile zbog nemogućnosti da se saglase oko primirja, koje bi omogućilo isporuku pomoći stanovnicima sirijskog grada Alepa, upozoravši da je na pomolu humanitarna katastrofa bez presedana.

– Neću se pretvarati. Bijesan sam, veoma sam bijesan – rekao je O'Brajen članicama Savjeta bezbjednosti UN koje održavaju već treći sastanak povodom Alepa za mjesec dana, prenosi AFP.

On je rekao da postoje planovi o hitnom slanju 70 kamiona humanitarne pomoći u Alepo, ako se postigne primirje.

Zvaničnik UN je pozdravio izjavu Rusije da podržava 48-časovni prekid vatre, ali je dodao da sve strane moraju da se obavežu.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA