Crnadak: Trougao Srbija-Hrvatska-BiH je stub stabilnosti u regionu

648

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak ukazao je danas na značaj odnosa u trouglu Srbija – Hrvatska – BiH, koji je, kako je rekao, najvažniji stub razvoja i stabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije i Zapadnog Balkana.

Crnadak je na Dubrovačkom forumu rekao da je, zbog turbulentne istorije i višestruke povezanosti, važno da ove tri zemlje imaju zajednički pogled na budućnost i da među njima postoji viši stepen uvažavanja i međusobnog poštovanja, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

– U vremenu kada se cijela Evropa susreće sa brojnim problemima, poput jačanja nasilnog ekstremizma, radikalizma i međunarodnog terorizma, danas je neophodnije nego ikada raditi na regionalnom povezivanju i saradnji, jer se samo tako ovi problemi mogu prevazići – rekao je Crnadak.

Crnadak je na Forumu govorio o temi “Geopolitički izazovi u 2016. godini” i tom prilikom potvrdio opredjeljenje BiH i Zapadnog Balkana prema evropskim integracijama.

On je naglasio značaj regionalnog povezivanja i saradnje u procesu evropskih integracija, kao i u procesu ekonomskog razvoja.

Na marginama Dubrovačkog foruma, Crnadak je održao bilateralne sastanke sa ministrom inostranih poslova Mađarske Peterom Sijartom i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Brajanom Jiem.

Crnadak se sastao i sa nerezidentnim ambasadorom Novog Zelanda u Rimu Patrikom DŽonom Ratom.

Samit inicijative lidera regiona Baltik-Jadran-Crno more u Dubrovniku održava se u okviru hrvatskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA