Čović: Sastanak sa Izetbegovićem i Radončićem početkom naredne sedmice

533
Dragan Čović

Član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da se početkom naredne sedmice može očekivati sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Čović se sa Izetbegovićem trebao sastati u utorak, 2. augusta, u blizini Konjica, gdje se nije pojavio.

Izetbegović je danas u Sarajevu naglasio da je na Čoviću da sazove novi sastanak na kojem će se razgovarati o mehanizmu koordinacije koji je ranije usaglašen, a koji nije naišao na odobravanje Čovića.

Prema riječima Čovića, do sastanka na kojem će biti prisutan i koalicioni partner, odnosno predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić, “sigurno neće doći u naredna dva do tri dana”.

Čović je prethodno zatražio izmjene mehanizma koordinacije kojeg su nedavno usaglasili Izetbegović, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Fadil Novalić.

Čović je rekao da je neophodno uvrstiti “ispravke i dopune” u dogovor o mehanizmu koordinacije.

– Mi smo iznijeli naš stav, o krucijalnim pitanjima o BiH kao državi ne može se odlučivati na takav način već to mora biti kroz institucije, uz predstavnike svih naroda. Zanemariti pitanja županija bilo bi neprincipijelno. Mi smo kazali gdje želimo da se spominju entiteti i županije. Očekujem da neko predloži izmjene i dopune tog dokumenta, rekli smo svoj stav – rekao je Čović.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA