Ćiro Blažević za SrpskaCafe: Obožavam Đokovića!

1376

Miroslav Ćiro Blažević, “trener svih trenera” kako mu tepaju, fudbalski i životni stručnjak, podijelio je sa čitaocima SrpskaCafea svoje stavove o domaćem, fudbalu, Mamiću, Đokoviću, Banjaluci ali i nekim drugim temama.

Jedna od njih je i čuvena kolekcija satova koju je ovaj stručnjak skupljao godinama.

– Skupljao i prodajem sada. Nestašica je! Ma ne, šalim se. Ja sam se previše trudio da bih došao u tu situaciju. Htio sam te malo nasmijati. Ali da, skupljam satove i imam “stanovitu” kolekciju. Da, imam najdraži sat. Baš mi ga je jedan Banjalučanin poklonio, Malbašić. Taj sat nosim – kaže Ćiro.

o Kad smo već kod satova, “koliko je sati” za fudbal prostora bivše Jugoslavije?
– Vrlo često me to pitaju, dijete moje. Mnogi smatraju da nam nema egzistencije ako ne napravimo tu regionalnu ligu.

o Postoje li indicije da bi se tako nešto moglo desiti?

– Slušaj svog tatu Ćiru, dobro me slušaj! Sad imam pametan odgovor! Svi pametni hoće, a budale ne daju! Eh, sad, ne mislim da ima neko ko kaže, nego, cijela naša glupa, neodrživa situacija i taj antagonizam koji još uvijek postoji u primitivnim glavama, nije iščezao. Po meni, to je najveća prepreka te regionalne lige radi mogućnosti tih glupih incidenata.

o Da li biste ikada prihvatili da budete selektor Srbije?
– Kako im je falio refleks da me uzmu prije dvije tri godine! Sad sam već star. Iskreno, nisu me nikad zvali, ali bih se odazvao sa zadovoljstvom, bez obzira.

ciro-blazevic--Cimas1o Prethodnih dana i Partizan i Zvezda su ispali iz priče koja se zove Liga šamiona i mnoge razočarali. Koji je po vama uzrok toliko lošeg stanja u domaćem fudbalu?
– Uzrok treba tražiti u onom najelementarnijem – materijalna nemoć. Mi smo sirotinja! Mi smo predodređeni samo da prodajemo, da bi bogataši pravili velike ugovore i velike rezultate. Mi pravimo igrače. Ovo naše podneblje je čudesno za izbacivanje talenata. Ali čim se neki talenat oglasi, čim pokaže neku perspektivu i kvalitet, već ga prodaju jer mi nemamo od čega da živimo. Eto to je, dijete moje, pravi razlog da mi ne možemo dominirati. Hrvatska nema problema sa nacionalnim timom jer on je stalno prisutan na ovim velikim smotrama i tu se uzimaju velike pare. Žao mi je da Srbija, pored jednog koncentrata talenta, koji je evidentan, i čiji igrači igraju po najvećim klubovima, nije uspjela napraviti neki uspjeh. Potrebno je da budu prisutni i da uzimaju po 10 – 12 miliona za svaku utakmicu. To su izvori koji bi im omogućili da naprave jednu strukturu i da igrače ne prodaju po svaku cijenu. To je Mamić uspio.

o Mamić? Mislite na Mamića koji je napustio Hajduk, pa HNS, pa sve one silne optužbe?
– Da, Mamić. Kad neki igrač vrijedi milion, on ga proda za deset, majku mu je*em! Ako neko da manje, on kaže: “Ma, bježi tamo!” To je to, nije mu o glavu. On je najveći impresario u fudbalskom svijetu! A to što se piše i priča, to će biti ujeo vuk magarca.

o Da li je istina da smo mi plodno tlo za namiještanje utakmica?
– Ne vjerujem u to, jer da je to slučaj, znalo bi se. Vjerovatno se to nekad i dešavalo. Zbog toga, kad god je neka utakmica sumnjiva, mi je unaprijed osudimo na dogovoreno i namješteno. Ja se stvarno nikada time nisam bavio. Da sam se bavio, ne bih tako dugo trajao. Ne znam kako je to moguće. Koji trener može doć’ u svlačionicu i reći igračima: “Danas ćemo pustiti?” To ne razumijem. Taj trener je gotov! Sljedeću utakmicu ne staviš jednog od tih igrača on će reći: “A kad si me tjerao da puštam?” Zamisli, molim te!? Ne razumijem koji su to akrobati da mogu tako nešto realizovati.

o Šta je onda sa vašim izjavama da je Portugal 2009. godine kupio utakmicu protiv
BiH?
– Nije, ljubavi! Ne, ne, ne! Nisam to tako rekao, j** ga ja u materi! Kako je on to tako prenio!? Ja sam govorio o utakmici 1982. godine sa Portugalom. Nisam toliko blesav da nešto kažem bez dokaza. Ništa nije tu bilo neregularno! Ništa! Zaboravimo!

o Hoćete da kažete da su mediji pogrešno prenijeli?
– Ma, pogrešno prenijeli da me zaje**!

o Srećete li se još uvijek sa puno zavisti i ljubomore na sve Vaše uspjehe?
– Ne, dijete moje. Zamisli, ljubavi, kako je to sad kad sam u penziji!? Sad kad više ne konkurišem nikome, sad svi o meni afirmativno govore. Sad su divni, sad su bajni.

o Da li je vama djelovalo čudno na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu: traljavi penali između Italije i Njemačke, loše igre Portugala u prvom dijelu prvenstva kada nisu imali ni jednu čistu pobjedu u 90 minuta?
– Da, dijete moje. Samo ti se tako čini jer nisi unutra. Ne možeš zamisliti u kakvom psihološkom stanju se nalazi jedan igrač koji preuzima odgovornost da puca penal!Hoće li ga zabiti ili neće, i da to zavisi, da to izrazim u materijalnom, o 20 miliona evra. Je*i ga, moraš biti osobit. I taj isti igrač koji profula penal u takvoj prilici, na treningu od 20 pucanih penala svih 20 zabije. To je jedan psihološki razlog gdje vlada opterećenje odgovornosti takvo da ne možeš napraviti onu pozitivnu koncentraciju da bi udario onako kako si zamislio.

o Mislite li da je Portugal zaslužio da bude prvi?
– Portugal mora Anti Čačiću u Lisabonu da podigne spomenik jer on je njima poklonio Evropsko prvenstvo. Da je malo bio stručan, on bi stavio Portugalce prije produžetaka. Ovaj moj kolega Čačić je zakazao u strategiji jer to je njemu strano. Ali.. Najbolja ekipa je bila Hrvatska.

o A Island?
– Island je bio jedno osvježenje fudbalskog svijeta.

o Ko je najstručniji trener u svijetu fudbala?
– Pa, čuješ, ima ih više, ovih mladih koji pretenduju da su najbolji i oni tako kotiraju. Ali, najbolji je stari trener. Kao ovaj Portugalac koji je strateški pobijedio sve frajere, a imao je slabiju ekipu od ostalih. Eto je trener.

o Da malo iskoračimo iz fudbala, kako vidite, Novaka Đokovića?
– Ajme, zlato moje! Ja sam takav pobornik Đokovića da ti to ne mogu opisati! On je jedan sportista, on je gospodin, džentlmen, humanista. Sjeti se samo onih poplava koje su zadesile ove prostore. On nije rekao: “Evo samo Srbiji.” Ne, on je rekao: “Evo svima!” Čuješ, ja ga jednostavno i kratko – obožavam! Tako sam ponosan na njega i navijam u svakom meču za njega. Dijete moje, ja sam, lakonski kratko da ti kažem, zaljubljen u njega! Obožavam ga!

o Šta je teže biti: muž, otac ili trener?
– To su, ljubavi, sve različite uloge. Ja mislim da ne može nikada biti dobar trener ako nije dobar na ove prve dvije pozicije. Dakle, kao muž i kao otac. Ne može trener biti dobar ako nije kompletan čovjek, ako nema i osjećaje i ljubav i sve ono što te čini liderom. Moraš biti jedna moralna vertikala da bi te slušali, da bi ti mogao komandovati. A ne ono: Ti lider, a švalerku doveo u kamp! Je*at’ ga! I hoćeš da te slušaju? Slušaće te klinac.

o Planirate li uskoro u Banjaluku, s obzirom da volite ovaj grad?
– Obećao sam svom drugu Petkoviću da ću doći, ali ove vremenske prilike i ovo sunce ugrijalo, pa ne mogu. Imam jednog druga tu kojeg zovem kralj kao i on mene, tako da bi trebalo da dođem. On je herc ja sam pik.

o Šta biste poručili ljudima na ovim prostorima koji su, čini se, zaglavili u političku, ekonomsku i moralnu krizu?
– Poručio bih im da što prije napuste ove primitivne osjećaje koji spadaju u grupu šovinizma. To je za civilizovani svijet nešto pogubno. Treba znati voljeti ljude bez obzira na vjeroispovijest. Ako je čovjek moraš ga poštivati i voljeti, ako nije je*t’ ga! Može biti i tvoj najbliži, moraš pokušati da ga transformiraš u jedne razumne okvire jer ljubav je ta koja veže. Ljubav je ta koja toleriše, koja će nas napravit razumnim i kad nismo.

o Znači, to nam je jedini “izlaz”?
– Ma, izlaz nam je preko granice.

Danka Baškot

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA