Britanijom odzvanja: Demontirali smo EU “bombu”

597

Zagovornici ostanka nisu bili u pravu – slaveći “vrište” naslovne strane britanskih evroskeptičnih tabloida nakon najnovijih podataka.

Najnoviji objavljeni podaci pokazuju da je privreda, suprotno očekivanjima, u sasvim solidnom stanju.

Posljednji u nizu jeste podatak o ličnoj potrošnji koji pokazuje da je britanskim trgovcima avgust bio najbolji mjesec u zadnjih šest mjeseci.

Indeks maloprodajnog volumena u avgustu je dosegao vrijednost od devet bodova, što je oštar skok nakon julskih -14 bodova.

Analitičari za takav rezultat tumačenje nalaze u toplom ljetu, kao i slaboj funti koja je podstakla turiste na veću potrošnju.

Inače, turista je 20 odsto više. Ali, lična potrošnja nije jedini svježi pozitivni pokazatelj. Prije desetak dana objavljeno je i da je u julu broj prijava nezaposlenih na “tržištu rada” neočekivano pao. Da se perspektive britanske “post-Bregzit” ekonomije mijenjaju govori i primjetna promjena stava ekonomista.

Iako je i dalje prevladavajući stav da je dva mjeseca nakon referenduma prerano donositi zaključke kako će se privreda nositi s efektima izlaska iz Evropske unije, sve se više vjeruje da će zemlja ipak uspjeti da izbjegne recesiju. Do prije svega mjesec dana u analizama ekonomista recesija je bila neizbježna. Mediji u tom kontekstu podsjećaju na izjave bivšeg premijera Davida Kamerona kako će glasanje za izlazak podmetnuti bombu pod privredu.

Uvijek oprezno tržište kapitala za sada vjeruje da je ta bomba – ako je i bila podmetnuta – već odavno demontirana. Nakon što je dan nakon referenduma donio najveći potop berzi u istoriji, indeksi Londonske berze sada sasvim lijepo napreduju. Od 23. juna do danas elitno mjerilo stotinu britanskih dionica, indeks FTSE 100, u plusu je osam odsto.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA