Bivši ratnici Islamske države pucali po ljudima, pa pobjegli

1171
Foto: dnevnik.hr

Trojica naoružanih pripadnika selefijskog pokreta pobjegla su u šume nadomak sela Ošve kod Maglaja, a ove infromacije potvrđene su iz policije.

Među ovim bjeguncima nalaze se, prema pisanju portala Žurnal, i bivši pripadnici Islamske države koji su se nedavno vratili iz Sirije.

Muhamed Tutmić se tako prvi odmetnuo. Žurnal piše kako je riječ o bivšem pripadniku Islamske države koji je uhvaćen i optužen zbog terorizma.

Nalazi se pod mjerama zabrane, a policijske agencije već sedam dana tragaju za njim. Sumnja se kako su mu se tokom vikenda pridružili Adem Karamuja i Jasmin Batanović.

Karamuja je takođe povratnik iz Sirije optužen za terorizam. A zajedno s Batanovićem pobjegao je u šumu nakon incidenta koji se dogodio tokom subote u selefijskoj zajednici u Ošvama i to u vezi korištenja lokalnog vodovoda.

Karamuja je zaprijetio vođi ove zajednice Izetu Hadžiću da će otrovati vodovod, a iste noći je pucano Hadžićevu kuću. On je rekao da je među napadačima prepoznao Karamuju i otada se njemu i Batanoviću gubi trag.

Kako je za Klix.ba kazala portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u Ošvama je prije nekoliko dana došlo do konflikta između nekoliko mještana, a koji je posljedica dugogodišnjeg spora o korištenju lokalnog vodovoda.

– Osoba koja je trebala biti skinuta sa korištenja vodovoda je prema prijavi mještana ispalila dva metka, a nakon toga je ubacivanjem pogonskog goriva zamutila bazen u kojem se nalazila pitka voda za mještane – kazala je Ahmić.

Policija i dalje traga za Ademom Karamujem.

Besplatnu aplikaciju portala SrpskaCafe preuzmite ovdje.

NEMA KOMENTARA